Jag var hos tandläkaren nyligen och fick lite skäll. Tydligen hade jag plack mellan tänderna som gör att mitt tandkött var inflammerat. Det förklarar varför jag blöder nästan varje gång jag borstar tänderna.

Tandläkaren ordinerade då pinnarna på bild som jag ska peta in mellan tänderna, nere vid tandköttet, gärna varje dag. Efter att jag har använt dessa bara i två dagar så slutar jag att blöda! Toppen so far. Jag är dock inte förtjust i att dessa pinnar är i plast. Jag hittade en variant i björkträ, men de flisar och kommer inte in mellan tand och tandkött. Någon som har förslag?

Tandläkaren noterade också att jag har slitskador på tänderna som beror på att jag biter ihop och gnisslar på nätterna. Orsak? Stress… Jag fick bettskena ordinerad redan 2015 och använde den under ett halvår. Sen slutade jag eftersom jag upplevde att jag inte längre var stel i nacken och käken. Men nu är det dags igen. Trist men sant.

Den lilla borsten är till för en visdomstand jag har längst in som är vinklad utåt och som jag sällan kommer åt ordentligt med vanlig borste. Jösses vad ont det gjorde att borsta den de första dagarna.

Jag har annars fina tänder enligt tandläkaren (inga hål sen 80-talet), men det känns riktigt bra att ha fått in en rutin med pinnarna, tycker mun- och tandhälsan känns mycket bättre. Nu kommer jag på mig själv med att längta efter dem varje dag!

Det är ju viktigt för den totala hälsan att ha en bra tandhälsa. Dålig munhälsa ökar risken för cancer, tex. Och om inte annat så slipper man kanske betala dyra pengar för ev ingrepp man kanske hade kunnat undgå genom att ägna munnen några extra minuter varje dag.

Skulle ju kunna börja med tandtråd också men det är såååå himla mycket jobbigare än pinnarna. Som sagt, förslag mottages tacksamt!

 

English: I got told off recently by my dentist. Time to start using tooth picks!