Hej Hannah!

Tack för en helt fantastisk blogg! Jag är en 31 år gammal tjej som famlar i hudvårdsdjungeln efter en bra hudvårdsrutin för min hud. Jag har diagnosticerad rosacea, vilket i mitt fall innebär konstant rodnad över näsa, runt näsa och kinder. Jag har även knottror i pannan och ibland på dom rodnande partierna.

Jag har sällan blåsor (har alltså vad jag gissar är rätt mild rosacea) men får ibland nån eller några enstaka finnar. Jag upplever att min sebumproduktion är ganska aktiv – jag blir blank i t-zonen nån timme efter att jag tvättat och smörjt in mig. Annars är nog min hud rätt torr, på vintern blir den hemskt torr direkt efter vilken som helst kontakt med vatten.

Just nu använder jag Dermalogicas Ultra Calming Cleanser (som jag verkligen tycker om!) och Dermalogicas Active Moist (som jag tycker gör varken till eller från. Den har inte påverkat min rosacea alls). Jag är dock lite i valet och kvalet kring huruvida jag ska fortsätta med Dermalogica eller byta till “naturliga” produkter i stället.

Kan du rekommendera rengöring och ansiktskräm till min känsliga rosaceahud?

Jag har hört från så många håll att man inte ska ha något innehållande olja i ansiktet om man har rosacea (någonting om att man med oljan “täpper till” huden och stänger inne värme och annat som gör att huden rodnar) men i dom flesta produkter för känslig hud finns det olika naturliga oljor och nästan allt som heter något med “soothing” tycker jag innehåller oljor. Hur ska man tänka här tycker du? Olja eller inte?

Pga av min ojämna hudton och för att jag spenderar mycket tid framför dator (exponerad för strålning) skulle jag också vilja ha tips på bra produkt/er för att jämna ut hudtonen och samtidigt skydda den mot UV-strålar. Bör jag satsa på en färgad dagkräm (och isf vilken) eller ska jag använda valfri dagkräm och lägga foundation över (och isf vilken?). Just nu använder jag Tikeis mineralfoundation men bara på helgen när jag går ut (dvs inte när jag sitter framför datorn).

Till sist undrar jag om du hört talas om EMS-salva (eller EMS creme)? http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/ems-creme-150-ml Den innehåller emuolja som enligt vissa hjälper mot rosacea. Är emuolja något du kan rekommendera?

Det här blev långt, jag vet, men jag skulle uppskatta ENORMT om du tog upp mina frågor i din blogg. Tusen tack på förhand! Mvh Lydia

————————————–

 

5 tips till dig som har rosacea

 

Hej Lydia!

Tack för ditt mail. Här kommer en lång lista 🙂

• Mitt första råd till dig är att besöka en ekologisk hudvårdsterapeut. Se till att få en riktig analys och hör vad hon har att rekommendera.

• Mitt andra råd är att försök att hålla koll på när du får utbrott – det kan vara olika saker som utlöser irritationer i huden? Kanske sol? Kanske sköljmedlet i dina kläder? Eller kanske något du har ätit? Alkohol är ju en vanlig trigger för rosacea. En annan vanlig trigger är stress. Även det som vi stoppar i oss och det som händer på insidan har en påverkan på utsidan.

• Gluten och socker bryter ned hudcellerna och skapar inflammationer i huden och många som har slutat med just gluten upplever en tydlig förbättring. Läs mer här.

• Generellt ska du hålla dig borta från produkter som innehåller alkohol, eteriska oljor och parfym som kan irritera och sätta fart på blodcirkulationen. Men vanliga växtoljor behöver du inte vara rädd för, de är torra och de täpper inte igen din hud. De kan användas till natten som nattkräm, och i vinter kan du använda – bara någon endaste droppe – olja under din dagkräm så kan jag lova att du blir kvitt din torrhet. Huden blir betydligt mer balanserad och vädret sliter mindre på din hud.

• Jag tycker så klart att du ska byta ut din hudvård till en naturlig variant, eftersom jag är övertygad om att den kan hjälpa till att lindra din rosacea. Jag har till exempel hört om människor som har blivit hjälpta Dr Hauschkas Kvittencreme. Läs mer här. 

Här hittar du Dr Hauschka Quince Day Cream >>>

• Jag har också läst på flera forum på nätet att Weledas kroppsolja (!) med havtorn funkar väldigt bra. Havtorn är rika på antioxidanter och här kan du läsa om en tjej som använt den till natten i 4 veckor och blivit mycket bättre.

Här hittar du Weleda Sea Buckthorn Body Oil >>>

• Brittiska märket Pai har specialiserat sig på känslig hud och har ett serum för just rosacea som du kanske skulle testa. Instant Calm Redness Serum heter det.

• Även Maria Åkerberg har ett serum för rödhet i huden, Serum Antirouge, som jag vet att många har blivit hjälpta av. Här hittar du Maria Åkerberg Serum Antirouge >>>

• Så här skriver vår hudterapeut Katarina:

Veckans fråga: Vad ska jag använda för eko-produkter när jag har rosacea?

esse_cleanser

Esses Sensitive Cleanser är en av de allra bästa jag har testat. 

• Märket Esse gör produkter med levande probiotika och deras serie för känslig hud, Sensitive är helt grym. Deras rengöring och serum vet jag att många har blivit hjälpta av. Finns bla här.

• Svenska märket Estelle & Thild har också ett serum, Anti-Redness Rescue som ingår i deras serie för känslig hud. Här hittar du Estelle & Thild BioCalm Rescue Serum >>>

• Ett annat tips som är riktigt bra är att tillsätta Omega 3 i din kost, antingen via klassisk fiskolja eller vegetabilisk olja rik på Omega 3. Många som har torr hud med problem som eksem, rosacea eller psoriasis blir hjälpta med att tillsätta olja invärtes. Jag har skrivit om det bland annat här.

Här hittar du Rene Voltaire Omega 3 från alg >>>

Lily Lolo foundation

Mineralfoundation från Lily Lolo innehåller spf 20 och jämnar ut hudtonen. 

• Jag tycker definitivt att du ska använda mineralfoundation dagligen som skydd mot strålningen från din dator. Mineralfoundation är inget som täpper till din hud, tvärtom ger den skydd och verkar lugnande på din hud.

• Jag rekommenderar c/o Lena (grundaren Lena led själv av rosacea, men blev helt symptomfri när hon gick över till naturkosmetik och mineralsmink), och eftersom produkterna innehåller titandioxid har de ett naturligt solskydd. Men självklart bör du komplettera med mer spf under sommaren. (Men generellt ska du ju undvika att sola.)

• Ett annat tips är Lily Lolo som har mineralfoundation med spf 20 som jag verkligen gillar – här hittar du Lily Lolos Mineralfoundation >>>

gabriela_turkos

Gabriela Lexmyr är hudterapeut med salong Turkos i Östersund och hon bloggar här. 

 

Jag är ju ingen hudterapeut, så vill du ha mer konkreta svar tycker jag att du ska höra av dig till Gabriela eller Negin som är experter i ämnet. Är det någon annan som har några tips till Lydia?

När det gäller emuoljan har jag faktiskt ingen koll. Innehållet ser bra ut, men priset! Nä. Jag skulle istället satsa pengarna på till exempel Weledas produkter med mandel som lugnar och läker irriterad hud.

Jag önska dig lycka till – och kom ihåg: ha tålamod. Det kan ta lite tid innan du ser förändring. /Hannah

Veckans fråga: Vilka makeup-produkter är bäst för min rosacea?

 

English: I got an e-mail regarding products for rosacea prone skin. My best bets are products by Dr Hauschka and Weleda. Avoid products with perfume, essential oils, alcohol and make sure to visit an organic skin care therapist.