Läsarkommentar:  Såg att Weleda One-Step Cleanser & Toner som du rekommenderade för ett tag sen innehöll alkohol. Har förstått att det råder delade meningar om detta. Vad tycker du? Är det bra eller dåligt?

Min kommentar: Ja, det där har jag också undrat över. Särskilt när vanliga cremer innehåller alkohol. Jag skickade vidare frågan till Maria Bichel, nordisk produktchef på Weleda och fick följande svar:

Hej!

Jag förstår precis din fråga. Jag har själv en bakgrund inom konventionell kosmetik och arbetade t.ex. under flera år som utbildare på Estée Lauder, så jag vet att frågan om alkohol och dess vara eller icke vara är omdiskuterat bland konsumenter. Inom naturkosmetik används alkohol många gånger dels för att utvinna växtextrakt (då man med alkohol får ut så många olika ämnen, både vatten- och fettlösliga) men också för dess konserverande effekt på produkten och man slipper då använda syntetiska konserveringsämnen. Alkoholen Weleda använder kommer från ekologisk säd i Italien.

Många gånger är det lätt som konsument tänka att ”är det alkohol i en produkt = uttorkande”. Det är dock ett vanligt missförstånd att automatiskt sätta ett likhetstecken däremellan då det beror på fler faktorer än så. För det första används inte alkoholen som en isolerad ingrediens utan är en del av en hel formula. Kunder glömmer ofta bort att det inte är effekten av en enskild ingrediens som ger effekten av produkten utan formulan ihop som samverkar till resultatet.

Det som är viktigt att komma ihåg när man pratar om olika ingredienser är i också dess koncentration och mängd. Ett exempel som visar på det: Ämnet glycerin, vet de flesta är ett ämne som hjälper till att bevara kvar fukten i huden, därför ser man det ofta som en ingrediens i hudvård. Men, den har bara en fuktbevarande effekt om den understiger en viss procent. I högre halt fungerar den tvärtom! Det är alltså alltid en fråga om koncentration, precis som med konserverande alkohol!

Vi testar alla våra produkter dermatologiskt och på ett oberoende institut. Därifrån får vi sedan testresultaten av både allergi och effekt. För att bara ta något exempel. Vårt nya serum, Pomegranate Firming Face Serum visade + 30 % i ökad fukthalt efter bara 30 min! Almond Soothing Facial Lotion + 45 % har hudens fukthalt ökat med efter 4 veckor, Almond Soohing Masque, ökad fukthalt med + 53 % efter 1 h och + 33 % efter 24 h.

Det är sådana resultat vi får tillbaka när det gäller produkter vi konserverar med alkohol. Hade vi haft produkter som torkade ut huden så hade vi garanterat drunknat i reklamationer efter att ha funnits 90 år på marknaden, och jag kan säga att under mina 3 år här har jag aldrig haft en enda reklamation som har handlat om det.

Jag har som sagt själv använt både konventionell hudvård och naturkosmetik och jag har tvärtom mindre torr hud idag. I naturprodukter använder man så mycket vegetabiliska oljor som är bra på att stärka hudens naturliga barriär så det är en förklaring till att man tvärtom upplever att huden känns mindre torr efter användning av naturliga produkter. Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! /Maria