Ekologisk frisör. I Lund ligger Bruns Frisörer som drivs av Johanna och Cecilia. Jag träffade duon på en grön hårmässa i Köpenhamn förra året – himla härliga tjejer! Här har de hållit till sedan 2010 och är numera certifierade enligt Grön Salong. Jag besökte Lund tidigare i somras och bad Johanna om hjälp med att färga håret.

Bruns Frisörer Lund

Så här mysigt ser det ut i salongen. Jag är väldans trött på alla kala salonger som ser helt döda ut, här känner man sig hemma. Här arbetar 5 frisörer och 2 elever och alla jobbar de grönt, alltså använder miljövänliga hårfärger, ekologiska och naturliga produkter från tex John Masters, Neal’s Yard Remedies samt Care of Gerd och försöker hitta miljövänliga och ekologiska alternativ i allt de gör.

Bruns Frisörer

Här blandar Johanna färgen för hand och kollar att den blir bra genom att måla på en glasskiva. Kall brun ska det vara till mig, blir det för mycket rött blir jag grön i ansiktet :)

De arbetar dels med naturlig växtbaserad färg men också med så kallad New Generation-färger, som bygger på en syntetisk giftfri färg och det var den Johanna gjorde på mig. Den täcker grått, ger fin lyster och har bra hållbarhet. Pigmenten heter Elumen och det är dem som Johanna och de andra frisörerna har lärt sig blanda för bästa färg.

Hårfärgen fäster utanpå hårstrået och för att sluta färgen kring håret används vanlig vinäger. Färgen innehåller inte toluendiaminer, fenylendiaminer (PPD), resorcinol, parabener eller ammoniak. Och den doftar inget alls! Trevlig arbetsmiljö.

ekologisk hårfärg

Och detta hade Johanna att utgå i från! Mycket grått, mycket solblekt och inte färgat sen i april, kanske?

bruns frisörer

I med färg, på med en majspåse på mitt huvud och sen fick jag sitta i värme i ungefär 20 minuter. Sen var det klart för att tvättas ur. Johanna berättade en intressant sak ang det här med konventionella färger och att de luktar så starkt. Hon hade i flera år problem med nackspärr och ont i ryggen. Det visade sig att hon stod och drog upp axlarna hela tiden när hon arbetade med kemisk färg. Om problemen är borta nu? Yes.

ekologisk hårfärg

Och här ser ni resultatet! Det är inte en “hjälm” av jämn färg utan det spelar lite. Skitsnyggt! Det märks att Johanna har grym känsla för färg.

Bruns Frisörer

Bortse gärna från mitt psykopat-smile och min utväxta Bobby Ewing-frisyr och spana in Johanna istället. :) (Jag ska klippa mig nästa vecka.)

Johanna och hennes kollega Cecilia utbildar andra frisörer i sin färgteknik – som tagit dem flera år att utveckla – så om du är frisör och sugen på att slopa miljöskadliga och hälsofarliga kemikalier i dina färger och förbättra din hälsa, det du spolar ut i handfatet och det du sätter i dina kunders hår, kolla in deras hemsida här.

Läs mer här: 

• Örtfärg från Radico – en naturlig hemmafärg. 

• Naturlig örtfärg hos Eco Hair i Stockholm. 

• Jag testade hårfärg från Natulique.

English: I visited Lund in southern Sweden this summer and the charming salon Bruns Frisörer. The excellent organic hair dresser Johanna coloured my hair in a non-toxic colour free from the worst ingredients, and the result was just amazing!