Tvålar som alltid finns hemma hos mig: aleppotvål och african black soap. 

Om man verkligen vill minska sitt klimatmässiga avtryck ska man välja en fast tvål istället för en flytande variant. Fasta tvålar kräver färre ingredienser än flytande, plus det faktum att den fasta tvålen inte kräver en glas- eller plastbehållare med pump. Tänk vad mycket smartare fasta tvålar är att frakta. Och riktigt smart är ju att välja en fast tvål som du kan använda till mycket, inte bara till händerna. Zero waste!

Här är ett par typer av tvålar som alltid finns hemma hos mig:

loelle-black-soap

Svart tvål – black soap

Det kallas också för svarttvål eller African Black Soap och ska inte förväxlas med den Marockanska svarta tvålen Savon Beldi eller savon noir (ja, lite förvirrande.) African Black Soap görs oftast i Ghana och innehåller sheasmör och någon typ av aska, tex från brända kakaobönskal, eller kokosnötsskal. Den har använts i århundraden av det västafrikanska folket för att bekämpa akne, ärr och andra hudåkommor.

Jag använder svart tvål till rengöring av ansiktet (perfekt till min lilla tweenie hemma som har pormaskar och finnar), till kroppen, händer och till håret. Dessutom är den grym som fläckborttagare på kläder – massera in i kläderna innan du kör dem i tvättmaskinen och du får bort envisa oljiga fläckar! Jag har ALLTID en svart tvål hemma. 

Krämig, doftar underbart neutralt av typ klassisk såpa och löddrar fint. Till håret är det bara att gnugga den mot blött hår, jobba upp ett lödder och skölja. Det kan vara bra att upprepa och köra 2 gånger för att få håret riktigt lent och stunsigt. Denna fina tvål heter Nutritious & Moisturizing Black Soap och kommer från svenska märket Loelle som köper sina tvålar från ett kvinnokooperativ i Ghana och här kan ni läsa mer om deras tvålar.  De har även en flytande variant, men jag föredrar faktiskt kakan, eller baren.

black_soap

En annan favorit från Akoma som har flera olika varianter som är doftsatta. Den svarta tvålen på bilden hittar du här.

aleppotvål

Aleppotvål

Aleppotvål är samlingsnamn på tvålar som är baserade på olivolja och lagerbärsolja som kommer från bären från lagerträdet (som vi tar lagerbladen från). Att göra tvål av dessa oljor lärde sig syrierna för hundratals år sen, kanske även tusentals år? Staden Aleppo har i vilket fall huserat tvålmakare i hundratals år och därifrån har tvålen fått sitt namn. Kallas också världens första tvål.

I dag har mycket av tvåltillverkningen flyttat till andra länder runt Medelhavet men principen är samma. Dessa tvålar har en underbar såpa-aktig doft (finns även doftsatta) och de funkar både till huden och till håret. Lagerbärsoljan har vårdande egenskaper som gör att den även kan användas i ansiktet. Jag använder faktiskt aleppotvålen allra helst i duschen till kropp och hår. Man gnuggar tvålen mot blött hår, så får man först ett lite strävare lödder, men vid schamponering nummer två (minst 2 st) känns håret mjukt och härligt. Bra för dig med torr och kliande hårbotten.

Aleppotvålen är också grym på att trolla bort fläckar (fett löser fett) och den finns ofta med olika halt av lagerbärsolja. Ju högre halt av lagerbärsolja, desto mjukare och lyxigare tvål. Det brukar anges på förpackningen.

Här ser ni aleppotvålar från Alepeo från Tunisien och som kommer i två olika varianter; med 12 % lagerbärsolja och med 30 % lagerbärsolja. Båda dessa är certifierade enligt Ecocert.

aleppotvål

Här ser ni en annan aleppotvål från Terra Rosa som görs i Turkiet och som du hittar här.

 

Läs mer om hur du kan tvätta håret med aleppotvål: 

Tvätta håret med aleppotvål

English: I love African black soaps from Ghana and Aleppo-soaps with laurel berry oil.