COCAMIDOPROPYL BETAINE, CPBA, KOKAMIDPROPYLBETAIN

Cocoamidopropyl betaine är en syntetisk tensid, utvunnen dels ur kokosolja, dels ur dimethylaminopropylamine, (DMAPA) som är en hudirriterande syntetisk kemikalie. CPBA är vanlig i konventionella men även i naturliga skönhetsprodukter som tvål och schampo.

Här har jag hittat en intressant infosajt om hudproblem och där tar man upp hur allergent CPBA kan vara. Enligt svenska Arbetshälsoinsitutet är kokamidpropylbetain en av de vanligaste ämnen som orsakar arbetsbetingad allergi.

Mannen på bilden är amerikansk hudläkare och expert på kontaktallergier. Han och flera kollegor har spelat in flera informationsvideos om olika ämnen som kan ge allergiska reaktioner på huden.

Här är hans film om Cocoamidopropyl betaine. Och här är alla andra intressanta filmer. 

Jag har inte riktigt haft koll på CPBA som visar sig vara “värre” än Sodium Coco-Sulfate som faktiskt är godkänt av både NaTrue och Ecocert. Vilket var ganska förvånande för mig. Jag noterar att flera av mina naturliga duschcremer innehåller CPBA tidigt i INCI, tyvärr.

Nyfiken på fler ingredienser? Kolla i spalten till höger och klicka på Ingrediensskolan. 

English: Try to avoid cocoamidopropyl betaine, it’s a synthetic surfactant and known allergenic.