Jag ser att många har börjat använda eteriska oljor (essential oils på engelska, så många kallar dem för essentiella oljor) för att öka sitt välbefinnande. Särskilt inom yoga. Men jag ser också att många inte har en susning om vad de pysslar med. Eterisk olja är superkoncentrat av naturliga växter och de är så pass potenta att man inte kan ha dem direkt på huden. Jag upprepar:

Eterisk olja ska inte appliceras direkt på huden.

Man kan få allergiska reaktioner av dessa kraftfulla oljor om man tar dem direkt på huden. Eteriska oljor ska hanteras varsamt, därför är de alltid märkta med varningsmärke eftersom de är brandfarliga.

Eteriska oljor ska blandas med en bärarolja.

Om du vill göra en yogaolja som det kallas ibland, alltså en olja med en specifik doft till din yogaklass, ska de eteriska oljorna droppas in i en bärarolja. En bärarolja eller en basolja kan tex vara en mandelolja, jojobaolja eller liknande. Om du häller upp ca 30 ml bärarolja i en flaska ska du sen droppa in de eteriska oljor som du vill ha.

5-20 droppar eterisk olja räcker gott!

Beroende på koncentration och kvalitet av olja (välj äkta eterisk olja, gärna ekologisk) så räcker det att droppa i mellan 5-20 droppar eterisk olja i 30 ml bärarolja.

Denna blandade olja kan du sen droppa på huden, handleder, tinningar, eller bara ta mellan händerna, hålla händerna framför näsan, blunda och andas in. Som yogalärare har man ju ett ansvar för sina elever, och att utsätta dem för eteriska oljor direkt från flaskan, utan att vara uppblandade i en bärarolja är inte ansvarsfullt. Eller som elev att utsätta sina “klasskompisar” heller.  Dofter kan trigga människor. Också viktigt att komma ihåg.

Vilka oljor ska man använda?

Eteriska oljor finns i hundratals olika varianter från olika växter och allt beror på vad du vill ha dem till. Uppiggande? Lugnande? Fokuserande?

Eterisk olja – lugnande

Lavendel, cypress, muskatellasalvia, kamomill, kardemumma, melissa, ros, ylang-ylang.

Eterisk olja – uppiggande

Basilika, bergamottt, grapefruit, jasmine, citron, neroli, pepparmynta.

Eterisk olja för huden

Men förutom att eteriska oljor kan påverka oss – aromaterapi – så kan de också hjälpa huden på olika sätt. Men då bor de eteriska oljorna i en kräm eller i en olja. Som sagt – de ska inte direkt på huden. Men att göra hudvård med eterisk olja vet jag för lite om, jag är bara glad att ha olika aromasprayer, rollerballs med aromaoljor, doftljus och oljebrännare hemma så att jag kan sprida väldoft som får mig att må bra.

Jag blir dock lite rädd när jag se folk hantera eteriska oljor som om de vore vanlig hudvård, och jag är tex väldigt skeptisk till det som heter regndroppsmassage där eteriska oljor droppas direkt på huden. Jag hoppas verkligen att det enbart är välutbildade aromaterapeuter som gör den här typen av behandling. Att dessa eteriska oljor skulle kunna klara av att “korrigera förskjutningar i ryggraden” är jag väldigt skeptisk till.

Eteriska oljor – en pyramidbluff?

För er som har missat dokumentären på Netflix, “Unwell” så avslöjar man DoTerra och Young Living som rena pyramidföretag som omsätter miljarder, men som går ut på att försöka sälja på folk så mycket som möjligt. Sunkigt. Och synd. Så eteriska oljor håller på att bli mer populära vilket är superbra, men som alltid när något blir poppis så finns det bad guys som hittar på saker som kanske inte är helt 100%.

eteriska_oljor

Vilka märken inom eterisk olja är bra?

De jag har erfarenhet av är Neal’s Yard Remedies (har träffat deras “chef-aromaterapeut” ett par gånger, hon är så kunnig!) som har ett stort utbud. Bor du i Stockholm bör du besöka Eteritique på Söder.

Primavera eterisk olja

Tyska Primavera är också ett kvalitetsföretag som gör väldigt fina eteriska oljor (och även underbara hudvårdsprodukter). Här hittar du dem. 

Jag gillar också Sonnentor, Crearome och Organic Makers. Sen har jag inte testat så många andra. Och notera – jag använder dessa för sina aromer, och jag blandar heller inte – ännu – egen yogaolja eller kroppsolja. Det enda jag blandar själv är myggolja. Läs allt om det här.

Vill du veta mer om eterisk olja rekommenderar jag följande lilla bok:

Neal’s Yard Remedies bok Little Book of Essential Oils.  Det är en bra start om du är nybörjare som jag. Vill du fördjupa dig finns det massor att läsa, och vill du lära dig att hantera oljor finns det också utbildningar inom aromaterapi.

Underbar diffuser från Neal’s Yard Remedies