Gua sha massage  – hur gör man? Ni vet ju att jag sedan tidigare har testat en jade roller för massage i ansiktet. Jag har inte använt den på ett tag, men jag har istället hittat en ny leksak – gua sha stenen. Stenarna är slipade på olika sätt och används för att göra så kallad gua sha massage. Det är en gammal massageteknik som härstammar från Kina, där man använder stenar för att bland annat massera muskler på kroppen. Här kan ni läsa mer.

Min gua sha sten – det finns olika i tex jade, rosenkvarts eller ametist men just jadeindustrin är tydligen ganska smutsig, och nu sprutar det ut jaderollers och massagestenar från Asien, bara att googla så hittar ni att köpa online – använder jag på kvällen efter tvätt och efter att jag har applicerat mitt nattserum (just nu använder jag Patykas Repair Night Serum). Huden är då fet och lite lättare att jobba med.

Den här typen av massage ökar blodcirkulationen i ansiktets muskler, hjälper till att sätta fart på cellförnyelsen i huden och stimulerar även hudens egen produktion av elastin och kollagen. Dessutom hjälper massagen till att rensa lymfsystemet i huden. Man behöver så klart inte en gua sha sten för att göra denna typ av ansiktsmassage, men det är ett otroligt trevlig verktyg som gör det mycket enklare och som faktiskt ger bättre resultat än bara massage med händerna. Varför? Vet ej – men kanske de jämna dragen?

gua-sha-massage ansiktsbehandling

Hur använder man en gua sha sten i ansiktet?

• Börja med käklinjen. Dra stenen med kortsidan (olika stenar ser olika ut, det är inte så himla noga, mest ett bra sätt att hålla i stenen) precis under käklinjen, från hakan och längs med nedre käken och ut på mot örat, och vänder sen ned den på halsen och drar stenen nedåt mot nyckelbenen. 10 gånger, långsamt, inte för hårt! Stenen ska ligga nära huden. Håll emot med andra handen så att du inte sliter i huden.

 

• Sen tar jag tag i kinderna. Använd långsidan eller kortsidan på stenen. Dra från mungipan och ut mot örat 10 gånger på vardera sida, under kindbenet. Håll stenen nära huden, enligt bilderna. Sen gör jag samma procedur fast med sikte lite högre upp kinderna. Börjar dra från näsryggen så att man får möjlighet att dra ut de så kallade nasolabiala linjerna som brukar synas från näsvingen och gå som ett streck ned till sidan av munnen. Drar stenen ut mot örat över kindbenen.

guasha-ansiktet

• Under ögat. Sen drar jag med stenen strax under ögat. Här lägger jag inte lika mycket tryck precis under ögat, utan tar det lite lugnare. Vill man komma åt svullna ögon kan man vända på stenen och använda den spetsiga delen och dra med stenen under ögat från ögonvrån och ut till tinningen. Här kan du stanna till och göra en minicirkel (och låtsas att du är värsta superproffsiga hudterapeuten, haha!) TRYCK INTE FÖR HÅRT. Stenen ska glida, det är det som stimulerar huden, inte hårt tryck.

 

• Över ögonbrynet. Tar den spetsiga delen och börjar precis under ögonbrynet vid näsryggen, drar med spetsen upp och över ögonbrynet ut mot tinningen. Lite som att man “lyfter” ögonbrynet och hela ögat. 10 gånger på varje bryn. Har du inga räfflor, kan du vinkla stenen och dra den precis under ögonbrynet, och sen dra den uppåt mot övre tinningen. LÄTT tryck.

 

• Dags för pannan. Jag börjar med att vända den böjda delen mot pannan – se bilden i topp – och drar stenen nedifrån och upp i pannan, ca 10 drag. Jag börjar längst till vänster och arbetar mig sen över till den högra sidan. Så totalt 20 drag uppåt på vänstra sidan och sen 20 drag uppåt på högra sidan. Långsamt och medvetet. Lite extra om du har bekymmersrynkor mellan ögonbrynen!

guasha1 (1)

• Glöm inte halsen! Särskilt i min ålder så kan huden bli lite mer slapp och många glömmer området som går från mitten av halsen och under hakan. Här “skrapar” jag på vardera sida från nyckelbenet upp mot käklinjen samt en gång i mitten med fokus på den slappa huden precis under hakan. Nedifrån och upp, 10 gånger i lugn takt. OBS! Ej över adamsäpplet!

Här hittar du en Gua Sha-sten i vår shop!

Läs mer: 

Fixa glow i huden: gör ansiktsmassage!