Naturlig munvård. Här sitter jag och gurglar kokosolja. Jag har äntligen börjat med oil pulling. Det är en uråldrig ayurvedisk tradition som innebär att man sköljer munnen med olja innan man äter på morgonen. (Ja, jag vet att mitt hår är out of control, klipptid bokad!)

Jag använder ekologisk kokosolja, en tesked och så låter jag den pumpa runt i munnen i cirka 20 minuter på morgonen. Under tiden tar jag en dusch, smörjer mig och klär på mig. Man ska alltså inte gurgla i halsen, utan bara sila runt i munnen. Sen spottar man ut det.

Det ska också fungera bra med sesamolja eller olivolja.

Fördelarna är många; vitare tänder, stärkt tandkött, utrensning av bakterier i munnen, motverkar uppbyggandet av plack. Jag blev glatt överraskad över att själva kokossmaken faktiskt försvinner ganska snabbt i munnen.

Jag noterade vitare tänder redan efter ett par dagar och friskare tandkött (jag har haft en del blödningar senaste året) och en riktigt bra känsla och smak i hela munnen. Jag har läst flera andra “recensioner” av oilpulling på nätet som hävdar att hälsofördelarna är ännu fler. Jag är väldigt nöjd med min nya morgonrutin och tänker absolut fortsätta!

Kör du med oil pulling? Vad har du märkt för fördelar? 

English: I recently started with oil pulling. A swirl around a tea spoon of coconut oil in my mouth every morning before breakfast. The result? Whiter teeth, healthy gums and a generally better feeling in my mouth.