Gua sha massage – naturlig ansiktsbehandling för huden! Perfekt sysselsättning i dessa karantän-tider!

Jag har tidigare skrivit om gua sha massage med gua sha jadesten för ansiktet några gånger, och jag rekommenderar det verkligen för dig med mogen hud – huden får fantastisk glow och lyster och känns fastare och jämnare! Men det kan vara lite av en djungel – vilken sten ska man ha? Hur använder man – masserar man med en sten i ansiktet? Hur skiljer sig stenen mot en jade roller? 

Jag har faktiskt övergivit min jaderoller helt för 3 olika stenar istället. Man behöver inte alls 3 stycken, det räcker gott med en sten, lite beroende på vad man är ute efter.

Lär dig gua sha massage i ansiktet online!

Jag har gått en online-kurs i gua sha massage och även yin yoga som den finska hudgurun och författaren Katja Kokko har skapat under namnet Yin Your Skin. Den rekommenderas! Flera otroligt tydliga videos hur man bäst går till väga med mängder av bra “övningar” man kan göra med stenen i ansiktet, nacken och huvudet. Hon går verkligen in på djupet.

Onlinekursen innehåller även videos med ett par 90 minuters yin yoga klasser som är superbra för huden, hjälper dig att släppa spänningar i muskler, låter nervsystemet slappna av och ökar ditt välbefinnande. (Jag älskar ju yinyoga – därför går jag ju en 200 H utbildning till just yinyogalärare!) Det ingår även en 30 minuters kurs i yinyoga och alla filmer är otroligt fint bildsatta och musiken är också rogivande och lugnande. Perfekt när man ska ge sig själv lite self-care-time. Och icke att förglömma – yinyoga stimulerar huden = glow!

katja kokko

Här hittar ni Katja Kokkos Yin Your Skin kurs – den kostar ca 750 kronor, men det är verkligen värt det. De gratis onlinevideos som finns på youtube om hur man använder gua sha är inte helt 100% – Katjas kurs är djuplodande, hon har studerat kinesisk medicin och lärt sig gua sha på flertalet utbildningar i bland annat London. Gua sha är ju en urgammal kinesisk metod att massera huden med hjälp av tex jadestenar.

 

Varför är det noga hur man gör gua sha massage?

Man riskerar att skada huden, snarare än att hjälpa den om man gör fel. Särskilt om man har problemhud så ska man vara noga med att göra gua sha massage på rätt sätt. Masserar man rätt får man fart på lymfsystemet och hjälper huden att självrena sig. Om man inte inte vet vilket håll man ska dra stenen i ansiktet, riskerar man att gå emot det naturliga lymfflödet och det är inte optimalt. Man vill bli av med slaggämnen via lymfsystemet – man vill inte behålla dem.

Rätt teknik kan också ge ett bättre resultat. Många trycker alldeles för hårt, vilket kan skapa onödig inflammation, andra har fel vinkel på stenen vilket också kan ställa till det. Jag gjorde fel i början och har nu lärt mig rätt teknik, och det är stor skillnad!

guasha-ansiktet

Hur ska man dra gua sha stenen?

Stenen ska dras så nära huden som möjligt, alltså är kanten av stenen i ca 20 graders vinkel från huden, man ska inte dra kanten i 90 grader rätt ut. Detta var en av sakerna jag lärde mig av Katja och som sagt – det blev skillnad! Och igen – man ska inte trycka eller dra hårt, man ska låta den glida med lätt tryck ut från ansiktets mitt.

Och före du börjar behöver du vara rengjord och ordentligt insmord i olja, så det finns glid – det är inte optimalt att använda en gua sha sten på torr eller sminkad hud.

Här är mina bästa stenar för gua sha:

yinYourSkin-guasha

Förutom onlinekurserna har Katja även tagit fram egna verktyg under samma namn, Yin Your Skin, och numera använder jag dessa varje vecka, det räcker gott med en 20 minuters stund i soffan. Dessa är gjorda i hållbar och etisk jadesten och har lite olika effekt på huden. Och nej – man behöver inte alls alla 4!

guasha-comb

Gua-sha Comb är som ni ser formad som en kam som man kan använda på många sätt tack vare att den har 4 användbara kanter. Med kammen i håret, extra trevligt för skalpen! Långsidan kan användas på nacken, halsen, kinder och pannan – riktigt all round, och så kan kanten med 2 bulor användas längs käklinjen eller längs ögonbrynet. Kortsidan kan användas till panna, hals och under ögat – och egentligen hela ansiktet. Denna skulle jag välja i första hand eftersom den är så mångsidig.

gua-sha-stone

Gua sha stone heter denna är tunnare än kammen, så denna måste man vara försiktig med, om den trillar i kakelgolv kan den gå sönder. Eftersom den är tunnare är också kanten vassare, så den har en bättre effekt på linjer, men den är också lite svårare att använda. I Katjas video visar hos tydligt. Jag gillar denna på näslinjen och under ögat.

guasha-spoon

Gua sha spoon är lite av överkurs-produkten som kanske passar dig som har puffighet under ögat, eller har trötta ögonlock, eller mörka ringar. Den är otroligt skön om man lägger den i kylen en stund och sen drar den under ögat. Jag gillar också att dra själva piggen i änden precis längs ögonbrynet och den lilla skeden kan man också jobba med under kindbenen. Kolla in Katjas videos för bästa tips!

jaderoller yin your skin

Jaderollern har som ni ser trubbiga piggar och denna är inte till för känslig hud. Jag använder denna endast i stel nacke och på dekolletaget. Har man frisk hud och inte är känslig kan man använda denna före man applicerar olja, för att förbereda huden, men som sagt, för mig fungerar denna endast på dekolletaget.

Läs mer här:

Fixa glow i huden: gör ansiktsmassage!