Har du fått höra att huden inte tar upp det som smörjs på den? Har du läst att huden är en skyddande barriär som inget biter på? Och att det är överdrivet att huden verkligen kan absorbera skadliga ämnen som finns i våra skönhetsprodukter?

 

I min bok “Naturligt Snygg – Så gör du en grön skönhetsdetox” (Bonnier Fakta) bekräftar Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads Universitet, att huden tar upp ämnen dermalt, alltså via huden. Också professor Leif Kronberg bekräftar detta. Han har forskat i organisk kemi och bland annat hormonstörande ämnen vid Åbo Akademi i över 30 år.

 

Det finns flera exempel på det faktum att huden absorberar ämnen inom forskningen:

 

• I en studie som gjordes på Sahlgrenska i Göteborg fick flera försökspersoner smörja sig med ett solskydd som innehöll den syntetiska kemikalien Benzophenone-3. Två gånger om dagen i fem dagar smorde de in sig med solkrämen och sedan hittade man upp till 9 % av det hormonstörande ämnet i deras urin.

Detta ämne fanns kvar i försökspersonernas urin i 10 dagar efteråt.

– Tidigare har man betraktat huden ungefär som en bordsyta, att det man har på stannar där. Nu vet vi att huden snarare är som en svamp, säger Helena Gonzales, läkare och forskare på Sahlgrenska sjukhuset till Expressen.

 

• I en annan svensk studie har man hittat hälsoskadliga syntetiska kemikalier från hårfärger, i urinen hos de som färgat håret. Vilket betyder att ämnena tagit sig genom huden i hårbotten, genom flera av kroppens organ och slutligen har detta ämnet kissats ut.

 

• Den amerikanska arbetsmiljöverket, NIOSH, varnar för hälsorisker i samband med att huden absorberar olika typer av gifter, bland annat från kosmetikaindustrin.

 

• Enligt en brittisk biokemist får en vanlig kvinna i sig ca 2 kilo kemikalier från sina skönhets- och hudvårdsprodukter under en livsstid.

 

• Det är också känt att brittiska forskare har hittat parabener i börstcancertumörer, parabenerna har då tagit sig in via huden.

 

• Här är en lista med ämnen som tas upp av huden och som anses vara hälsofarliga och som sammanställts av den amerikanska organisationen  American Conference of Governmental Industrial Hygienists, ACGIH®.

 

• De som arbetar på sjukhus med cancerpatienter som behandlas med så kallad Cytostatika riskerar att själva bli sjuka, eftersom vissa av dessa läkemedel kan tas upp via huden.

 

• FASS beskriver hur det aktiva ämnet Diklofenak som finns i Voltaren kan passera in i modersmjölken.

 

• Och slutligen har vi det faktum att nikotinplåster fästs på huden för att absorberas genom huden. Läser man FASS om tex Nicotinell så kan foster skadas om modern använder nikotinplåster.

 

Om jag smörjer min dotters hud med produkter som innehåller syntetiska kemikalier – restprodukter från petroleumindustrin? Självklart inte. Och jag vill inte heller ha det på min hud. Det känns omodernt, ofräscht och onödigt.

 

• Därför undviker jag kemiska solskydd.