Ekologiskt ansiktsserum. En del serum kan också kallas för ansiktsolja, och en del serum är inte alls oljebaserade. Detta serum från amerikanska Vintner’s Daughter är ett oljebaserad serum, de kallar det själv för ett botaniskt serum. Företaget har en enda olja i sitt sortiment men det har verkligen lyckats “slå igenom”.

Det är ett väldigt omskrivet serum, det är närmast ikoniskt inom den ekologiska skönhetsvärlden i USA. Into The Gloss skrev tex “The face oil to end all face oils”.

Jag tror att en anledning till att det har blivit så populärt är att många som har testat serumet testar ansiktsolja för första gången. Det brukar vara populärt om man aldrig har testat innan. :) Och det är inget dåligt första-serum de börjar med, jag förstår att många är knockade. Tar man också i beaktande prislappen så höjs förväntningarna och ökar den lyxiga känslan.

Och ni kan ju tänka er att jag hade högt ställda förväntningar på det. Särskilt när prislappen ligger på 1 900 kronor. Något av det dyraste jag någonsin har testat.

vintners_daughter_botanical_serum

Vad: Vintner’s Daughter, Active Botanical Serum, 30 ml, 1 900 kronor. 

+ Snygg svart glasflaska med enkel och snygg etikett. Så snart man öppnar flaskan strömmar det ut en fullkomligt ljuvlig doft. Det dansar ut exotiska blommor, neroli, frankincense, rosmarin, jasmin, lavendel, cypress, bergamot… Det är en stark doft, ingen mild sak som man anar, utan den är ganska pang på och håller i sig länge. Faktum är att när man duschar på morgonen, och gnuggar sig i ansiktet efter natten, så lösgör sig dofterna från serumet som jag applicerade kvällen innan, och förhöjer min stund i duschen.

Serumet innehåller 22 olika aktiva och botaniska ingredienser som tex vindruvsolja, nattljusextrakt, ringblomma, avokadoolja, morotsolja, nyponfröextrakt, gurkmeja, alfalfa, nässla, havtorn och tamanuolja. Enligt anvisningarna ska man droppa 7-8 droppar i handflatan, gnugga in oljan mellan händerna och sen trycka in den på fuktad hud. Det följer med ett litet instruktionsblad hur man ska använda serumet enligt en push-press-teknik.

Oljan har en fin gul färg och är ganska lätt i konsistensen. Direkt på huden ger den ett fantastiskt glow, och det är väldigt enkelt att applicera en foundation över, glowet lyser igenom, så det är en härlig primer på samma gång.

När det gäller huden, så blir den genast återfuktad, mjuk och härlig och samtidigt klibbig och glansig inledningsvis. Men oljan absorberas bra i huden och lämnar sen den där fina lystriga looken och gör huden fast på något sätt. Under de 5 veckor som jag har använt den morgon och kväll, under ansiktskräm eller foundation, så har huden mått riktigt bra. Jag har haft en fin lyster, en fin fasthet, jämn hudton, minimerade porer och inga linjer har varit synliga. Dock har den inte stått emot lite plitor och blemmor i samband med pms och ett socker-snedsteg.

Det är en otroligt lyxig och även sinnlig upplevelse att använda den här oljan, mycket tack vare doften.

vintners daughter active botanical serum

Men. Jag har också känt mig lite torr, som om oljan inte riktigt räcker till. Lätt yttorr och stram i känslan, inte synligt torr med flagor eller annat. Det har bara känts som om oljan inte har tillfredsställt min hud, åtminstone inte just nu. Det kan bero på väderomslaget till kyligare höst, det kan bero på att jag har slarvat med invärtes oljor, men det kan också bero på att oljan inte riktigt är optimal för mig. Särskilt till natten har den känns lite för “tunn”.

Det är en grym ansiktsolja, don’t get me wrong. Men den är inte hundra gånger bättre är många andra ansiktoljor som jag har testat. Med tanke på att den hyllats så, och med tanke på priset hade jag väntat mig mer.

Jag är glad att jag har fått testa den, men skulle inte lägga närmare 2 000 kronor på en repris.

Jag är dock lycklig över att ha serumet hjälpte mig att hitta till en grym appliceringsteknik. Jag älskar den härliga ritualen att droppa oljorna mellan fingrarna, massera oljan mellan händerna och sen att trycka in den i huden. Och doften kommer jag att drömma om länge.

Betyg: 4.  

vintners daughter botanical serum

English: I had very high expectations for this active botanical serum from American brand Vintner’s Daughter. The serum has been hailed by many and the price tag is quite steep. It smells fantastic, it keeps my skin smooth, lifted, with glow and gives an even skin tone. However it’s not really keeping my skin hydrated enough. I have tried better facial oils that suit me better and that comes in a way better price range.