Ekologiska julbord. Här kommer ett tips till alla i Stockholm – sorry, resten av landet, men jag lovar att bättra mig och leta efter hållbara julbord i hela Sverige till nästa år! – som letar efter julbord där man fokuserar på närodlat, ekologiskt och kanske lite mer grönt.

 

Artipelag – Det vackra konstmuseet med havet som närmaste granne är en av våra favoriter när det kommer till utflykter. Bilden ovan kommer från deras fina restaurang. I sitt julbord hämtar de nästan all mat från lokala odlare och bönder på Värmdö och lagar allt från grunden. Läs mer om deras utbud här. 

 

Växthuset – Restaurangen inne i Trädgården är helt vegetarisk och den här julen serverar de ett julbord med enbart plantbaserad mat, men ändå med inläggningar allt annat som känns som traditionell julmat. Mycket av grönsakerna kommer från Karshamrga Gård och i glasen kan man få naturviner. Läs mer här.

 

Taket – hyfsat nya restaurangen i Hornstull erbjuder ett julbord som är hållbart och med råvaror från producenter från Bondens marknad, till exempel sill från Nynäshamn och skinka från Roslagen. Dessutom är hela julbordet rättvisemärkt. Spana in det närmare här. 

 

Fotografiska – restaurangen på det fina museet vid Slussen drivs av stjärnkocken Paul Svensson och de stora fönstren med den fantastiska utsikten över Stockholm är verkligen värt ett besök bara det. I restaurangen är det fokus på närodlat och ekologiskt och i år kan man äta både jullunch och julmiddag på Fotografiska. Kolla in det närmare här.

 

Stora Skuggans Wärdshus – drivs av eko-eldsjälen Carola Magnusson. Så här skriver hon själv om deras julbord:  “Vi drivs av en kärlek till varsamt producerade råvaror och till arbetet med att presentera dem för andra. Genom vårt arbete vill vi göra sambandet tydligt mellan vår miljö och vad vi äter. Vi väljer ekologiska och närproducerade produkter i den mån det är möjligt.” Kolla in det närmare här.

 

Koloni finns ju på flera ställen i stan; Saltsjö Duvnäs som har ett mer klassiskt men ekologiskt julbord och i restaurangen på Telefonplan som erbjuder ett helvegetariskt, och ekologiskt julbord som passar vegetarianer och veganer och allätare. Läs mer om dem här.

the sustainable society

Detta inlägg är november månads inlägg inom ramen för The Sustainable Society, ett bloggkollektiv med flera olika bloggare som bloggar om hållbarhet på olika sätt. Du kan följa oss på Facebook här. Denna månad handlar det om julen, spana i de andra bloggarnas inlägg här:

• Ekoenkelt: Klimatsmart jul? Dags att bryta traditionerna

• Veckans eko: Hemmakatt eller skönhetsmiss – här är hållbara julklappar som passar alla

• Annas kemtvätt: 3 tips för en klimatsmart julhelg.

• Husligheter: 8 sätt att fira en mer klimatsmart jul

• Slowfasion.nu: En hållbar jul – börja med dig själv

• Ekomorsan: Jul, jul, hållbara jul

• Emmas Vintage: 12 hållbara vill-ha-julklappar + tips till en klimatsmart jul

• Think organic: Tips för en hållbar jul

 

English: For me it’s not really Christmas unless I get to eat some traditional Swedish Christmas food. And this year we are heading for the sun for Christmas so I’m so happy you can go to restaurants and get great food that’s also sustainable!