Hållbara kläder. Jag ska vara ärlig: jag hade länge fördomar mot hållbara kläder. På samma sätt som jag gissar att många har fördomar mot hållbar skönhet. Jag har tänkt hampa, brunt och grova material. Men ack så fel jag har! Och när man bekantar sig med fler varumärken hittar man många guldkorn!

Jag föll handlöst för svenska Nygårds Anna när jag surfade runt i webbshoppen i somras. Visst hade jag hört om märket innan men aldrig kollat närmare. Nygårds Anna Bengtsson har designat kläder sedan 90-talet och bland annat vunnit Guldknappen. Företaget har sin bas i Linköping och hon lanserar ett par kollektioner per år. De har också egen butik i centrala Stockholm.

Jag besökte PR-byråns showroom och fick prova stora delar av höstkollektionen i somras. Trodde aldrig att jag – som “aldrig har klänning” skulle falla för 4 olika klänningar! Eller att jag skulle bli så förtjust i ljusa byxor som på bilden ovan. Materialet är “dubbel-linne” och de är otroligt mjuka och samtidigt otroligt slitstarka. Ett par byxor som man har i 20 år.

Den stickade tröjan är också underbar, älskar linningen och den perfekta balansen mellan navy och rural.

nygardsanna_boyfriend

Detta är en boyfriend shirt i linne som också är helt ljuvlig; perfekt i färgen och lång och fladdrig utan att vara slarvig. Det känns att detta är kvalitetskläder och inget som kastas ihop för att prånglas ut för högsta möjliga omsättning.

Nygårds Annas filosofi är att skapa kläder som håller länge, inte bara i själva materialet utan även i stilen. Hon har sagt i intervjuer tidigare att hon vill göra kläder som kan ärvas. Lite som det var förr, alltså. Älskar det förhållningssättet.

nygardsanna

Här ser ni en underbar klänning i mjukaste viskos med hög krage. Jag kände mig verkligen dressed for any occasion i den klänningen; bröllop eller AW eller bara skitsnygg på jobbet. Och den är tidlös, chic och så skön mot huden.

I höstens kollektion är plaggen gjorda av ull, bomull som är 100 % GOTS-certifierad och linne som är skapad från lin odlad i Europa. Visst är plaggen dyrare än på the high street, men det handlar om ett helt annat mode – att satsa på få nyckelplagg som är investeringar i en garderob. Inget som ska funka till ett par events och sen förpassas.

NYGARDSANNA_AW17__21

Själv tänker jag allt mer på vilken “roll” olika plagg kan ha i min garderob och väljer konsekvent bort material som polyester och akryl pga ohållbara material från petroleum. Dessutom blir jag svettig av dem närmast kroppen.

NYGARDSANNA_AW17__19

De fina bilderna från look booken är tagna av Carl Bengtsson på Kråkstranden i Mora, Dalarna där Nygårds Anna Bengtsson kommer ifrån från början.

Jag gillar att upptäcka nya hållbara favoriter och tycker absolut ni ska spana in Nygårds Anna. 

the sustainable society

Detta inlägg är september månads inlägg i bloggkollektivet The Sustainable Society, där flera olika bloggar ingår och där vi varje månad bloggar om olika saker. September = hållbart mode. Kolla in de andra bloggarnas inlägg:

  • Kan man gilla mode OCH miljö? Ekoenkelt (Pernilla Johansson)
  • 3 hållbara sätt att bygga sin garderob på. Husligheter (Maria Soxbo)
  • Så blir du en ecofashionista. Ekomorsan (Angelica Zetterström)
  • 9 fördelar och 1 nackdel med att köpa kläder second hand. Annas kemtvätt (Anna Rydne)
  • En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa: Slow fashion (Johanna Nilsson)
  • 17 smarta modetips till en miljösmart garderob. Emmas vintage (Emma Sundh)

 

English: I prefer using sustainable materials in my clothing and when I got the chance to try out some of Nygårds Annas pieces from her F/W17 collection I totally fell in love. Timeless, classic, simple and just so wearable for any occasion.