grundare av det naturliga spa-märket L:a Bruket med bas i Varberg.

Hur föddes idén till att starta L:a Bruket?

– Ursprunget är att jag var verksam som keramiker och ställde ut mina kollektioner med rustik, brukskeramik på Formex. Bland annat så gjorde jag tvålkoppar men saknade riktigt bra och fina ekologiska tvålar att lägga i dem.

– Jag utbildade mig inom området och tog fram en serie fasta, lyxiga, ekologiska tvålar som snabbt blev väldigt populära. Med alla dessa fantastiska, högkvalitativa vegetabiliska råvaror som eteriska oljor, vaxer, smör, örter av olika slag var det väldigt självklart att fortsätta utveckla andra produkter som skrubbar, salter, kroppsoljor med mera.

– Ganska snabbt tog detta överhanden och keramiken kommer i dag på undantag men kanske kan jag ta upp det igen längre fram.

Vilket är ditt bästa hemma-spa-tips? Vilka produkter behöver man?

– En skön stund i badrummet börjar med att doftljuset brinner och duschen ångar. Använd först salvia/rosmarin/lavendel tvålen och skölj av. Skrubba sedan hela kroppen med saltskrubb som med sin kombination av saltpeeling och olja gör huden varm, len och insmord. Skölj av och torka och du är färdig.

L:a Bruket tillverkas ju i kurorten Varberg, varför är ni så bra på att ta hand om er? Och vad innebär egentligen er kurbadstradition?

– Den kurbadstraditionen vi försöker förvalta bygger ju på lång erfarenhet, enkla naturliga och lättillgängliga råvaror. Ett ganska okomplicerat förhållningssätt till SPA-kulturen där enkelhet, naturlighet och nytta är utgångsläget och salt, tång, örter och olja är basen för flera av våra kurbad. Till detta lägger vi ytterligare en dimension i att, förutom den kännbara sköna effekten produkterna ger huden, skall doftupplevelsen vara något extra och speciellt. Vi använder örter och eteriska oljor som gör nytta och som ger en alldeles speciell doftupplevelse när man använder produkterna.

Tångbad_hög_original

– En produkt vi är extra stolta över och som vi känner verkligen förvaltar Varbergs kurbadsarv är våra tångbad. Bosse fiskar tången utanför Getterön, tvättar den, torkar den och sedan packar vi den i portionsförpackningar. Väl hemma låter man den torkade tången ligga i blöt med hett vatten och salt i 20 minuter, häller det hela i badkaret och fyller upp med mer hett vatten och mer salt efter egen smak.

– I detta kurbad ligger man sedan och skrubbar sig sakta. Saltet, det heta vattnet och mineralerna från tången ger kroppen en behandling med flera dimensioner och efteråt får man inte duscha eller torka sig med handduk man skall självtorka så det lite ”slemmiga” stelnar på huden. Efteråt är det bra att man planerat för vila eftersom det är 14 timmars ”sömngaranti” på en sådan behandling. Efter det vaknar man upp pigg, glad, utvilad, mjuk, behaglig och stärkt till kropp och själ.

Era ingredienser är naturliga, varför är det viktigt?

– Eftersom kroppen tar upp ämnen även med huden känns det självklart att hudvård skall innehålla så lite artificiella ämnen som möjligt. En annan dimension är förstås att ju mer man kan använda ekologiska och naturvänliga råvaror desto mindre negativ påverkan har vi på vår natur både vid råvaruproduktion men även vid utsläpp.

L:a Brukets produkter har flera olika certifieringar – varför?

– L:a Bruket håller just nu på att certifiera alla produkter genom Natrue – en oberoende, icke vinstdrivande certifiering. Den processen hoppas vi är klar under hösten. Hela tiden, innan vi haft råd att certifiera våra produkter, har vi alltid haft ambitionen att enbart använda vegetabiliska råvaror och alltid arbetat med certifierade ekologiska råvaror. Dessa råvaror kan vara certifierade av en eller flera av olika organisationer som EcoCert, SOIL Association eller USDA.

Saltskrubb_Lotionolja_FL.Tvål-LA_Bruket-XK0W8716_original

Det är många inredningsbutiker som har tagit in era produkter. Varför, tror du?

– En anledning är förstås att vi började visa upp oss på Formex, den stora inredningsmässan i Stockholm, eftersom det började som komplementprodukt till keramikkollektionen men sedan kände vi att vi fick väldigt positiv respons på våra förpackningar och att många tyckte att våra bruna flaskor, som gör att de ekologiska råvarorna håller sig längre, gjorde sig bra i badrummen och köken.

– Det har ju under flera år funnits en trend bland butiker att plocka in sortimentsdelar lite vid sidan om det förväntade för att skapa en mer spännande butiksupplevelse. Vi har nog varit en bra sådan produkt att ta in. Sedan märker vi ju att kunderna som provat våra produkter fastnar för dem och gärna kommer tillbaka till butikerna för att köpa mer, vilket är roligt och bra för alla.

Av alla de ingredienser du använder i dina produkter – vilken är favoriten och varför?

– De eteriska oljorna med sina fantastiska doftegenskaper kombinerat med den nytta de gör för kroppen, huden och sinnet. Men det är klart att sheasmöret, som inte är doftsatt, är ett av naturens bästa skönhetskurer för en torris som mig.

Vilket är ditt bästa naturliga skönhetstips?

– Ät bra, sov bra, rör på dig och gör den lilla stunden du får för dig själv i badrummet varje dag till något extra.

Vad händer i framtiden för L:a Bruket?

– Vi fortsätter att utveckla nya sköna favoritprodukter och kommer under sommaren och hösten släppa flera nyheter som vi hoppas våra kunder skall tycka om och ha användning för.

English: I’ve interviewed Monica Kylén, founder and creator of the Swedish spa-inspired brand L:a Bruket.