grundare av det amerikanska makeupmärket med samma namn som i år fyller 20 år!

Berätta – hur startade Jane Iredale? 

– Jag jobbade i nöjesbranschen och såg hur många skådisar och modeller kämpade för att hålla sin hud fräsch på grund av mängden smink de måste använda i sina yrken. Jag har alltid varit intresserad av naturliga produkter och en natt fick jag idén: “Varför kan vi inte ha makeup som är bra för huden?”

– Jag hittade en kemist och vi tittade på ingredienserna i traditionell makeup och tog bort allt som vi inte gillade. Det som sen fanns kvar var mineralpigmenten och det var så den första produkten Amazing Base kom till. Läkare var de första att förstå fördelarna med produkten.

Var det svårt att utveckla naturlig makeup?

– Vi stötte på massor av problem, precis som alla som startar nya saker, men mest var det mycket positivt. Rekommendationer mun till mun gjorde att varumärket växte. I takt med att man kunde se hur snygg mineralmakeupen såg ut på huden och att man kunde se att huden blev fräschare, så tystnade skeptikerna.

Du var väldigt tidigt med mineralbaserad makeup – om inte först?

– Ja , vi var först på marknaden med ett komplett sortiment av mineralmakeup. Vi började arbeta med produkterna redan 1993, men vi lanserade varumärket 1994.

Makeup som inte täpper till porerna utan som vårdar huden – är det möjligt?

– Det är mycket möjligt och vi har laboratorietester som bevisar det. Vi testar all våra makeup för comedogenicity (om de är tilltäppande) – de flesta företag gör inte det – och vi formulerar alltid våra produkter med ingredienser som är hälsosamma för huden, allt från hyaluronsyra till antioxidanter.

Skärmavbild 2014-05-01 kl. 22.43.58

Jane Iredales makeup är naturligt baserad och fri från de värsta nasties, men ibland får man kolla INCI om man är känslig för vissa ingredienser. Du köper dem här. 

Makeup med spf – hur funkar det?

– Vi använder titandioxid som pigment och som ett aktivt solskyddsmedel i våra puder och krämer,  så vi får brett skyddspektrum som skyddar mot både UVB och UVA.

Och varför är spf viktigt?

– Solen är ansvarig för 80 procent av tecken på åldrande i huden. Den är också ansvarig för skivepitelcancer och basaliom. Och naturligtvis, den farligaste hudcancern av alla, melanom.

Vad är det vanligaste misstaget kvinnor gör när det kommer till smink?

– Väljer fel nyans på sin foundation. Det beror på att de kanske gör det i artificiellt ljus i ett varuhus. Försök alltid att matcha din hudton i dagsljuset och få professionell hjälp. Sen är det enkelt.

Sann skönhet sägs komma inifrån. Vad är din syn på det?

– Jag tror det, men jag tror också att vi vill se bra ut på utsidan. Vi hör kvinnor som säger, “Jag vill se ut som mig själv, men bara lite bättre.” Men skönhet i sig omfattar många saker som inte bara syns. Sättet du påverkar människor är ännu viktigare.

Om jag har bara 5 minuter att bli partyredo, vad ska jag göra?

– Pudra näsan, på med lite concealer under ögonen, sen eyeliner, mascara och läppglans.

Vilken är din bäst bevarade skönhetshemlighet?

– Jag har inga hemligheter. Allt står på min hemsida.

English: The American brand Jane Iredale celebrates 20 years, and I spoke with the founder, Jane Iredale herself, about mineral makeup and beauty.