hudterapeut som importerar ekologisk hudvård & makeup via egna företaget Turkos Naturkosmetik, driver egna salongen Turkos ekoklinik & butik i Östersund samt bloggar här.

Berätta om hur du kom in på naturkosmetik!

– Jag är uppväxt i en komplementärmedicinsk familj som tycke att hälsa var viktigt. Massage, örter och zonterapi var en del av vardagen. Som tonåring hade jag som många andra problem med hyn och förstod inte varför det aldrig blev bättre fastän jag smörjde och smörjde med olika krämer. Under gymnasietiden kom jag genom en praktikplats i kontakt med en skönhetssalong med ekologisk inriktning. Det var också då som jag fick ordning på min hy och det var då som jag på allvar började intressera mig för naturkosmetik och ekologisk hudvård.

Förklara gärna de största skillnaderna mellan naturlig och konventionell hudvård.

– Den största skillnaden är förstås innehållet. Den konventionella är hudvård som började användas efter industrirevolutionen och där är basen gjord på mineralolja, alltså råolja. Som är en naturlig men ändlig resurs. Den konventionella hudvården innehåller ofta många syntetiska ämnen som ofta imiterar naturen, men jag tycker alltså att äkta vara är bäst. Den naturliga består oftast av en vegetabilisk oljebas så som mandelolja eller jojoba till exempel.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om naturlig/ekologisk hudvård?

– Det är väl först och främst vad som räknas hit. Många blir lurade av en grön förpackning och ord som olivolja. En annan vanlig missuppfattning är att de naturliga råvarorna inte är så verkningsfulla, men faktum är att de kan vara otroligt kraftfulla och de har en förmåga att påverka huden på djupet. Många tror också att man måste ge avkall på prestanda då det gäller ekologisk makeup. Det går faktiskt att få det allra bästa vad gäller prestanda och innehåll i burken!

Vilket är ditt bästa tips för en vintertrött hud?

– Ta hand om huden lite extra och ge den en närande ansiktsmask. Här är ett recept som du kan göra hemma:

2 msk eko-havregryn

1/2 dl vatten

1 tsk- 1 msk ekologisk vegetabilisk olja

(1/2 eko- avocado)

Mortla eller mixa noga 2 msk havregryn (rik på slemämnen som är så läkande för huden), häll över 1/2 dl varmt/hett vatten. Låt svälla i ca 15- 20 min och rör om. Masken blir mildare desto mer finfördelade havregrynen är. Lite grövre gryn har en mer peelande effekt. Ta en msk av en för dig lämplig olja – mandel-, jojoba-, vetegroddsolja eller en synergi. Du kan också mosa i en halv avocado som är rik på vitaminer, proteiner, lecitin och essentiella oljor. Den här masken lämnar din hud mjuk och rikt återfettad. Låt den verka på ren hud i ca 20 min. Detta är en kletig mask, men verkligen värd besväret!