grundare av det nya svenska hudvårdsföretaget Q for skin, vars produkter sprider sig över landet och som nu har lanserat sin officiella hemsida.

Berätta – vad är din bakgrund?

– Jag har arbetat som sjuksköterska i 30 år, de sista åren med palliativ vård (vård i livets slutskede).

Hur kommer det sig att du startade Q för Skin?

– Under en period arbetade jag som produktspecialist för Restylane. Jag insåg då att rynkor inte är det största problemet när det gäller kvinnors välbefinnande, utan hudens ohälsa. För att försöka hitta något som rådde bot på den obalans som kan uppstå i huden började jag söka bland forskningsartiklar som behandlade hudproblem. Det var så jag kom i kontakt med Åbo Universitet och docent Baurou Young som disputerat på havtornsoljans fysiologiska effekter och på den vägen är det.

Ellinor Nilsson

Varför var det viktigt att utelämna ingredienser som mineralolja, syntetiska dofter och parabener?

– Vår filosofi bygger på att arbeta med ingredienser som tillför huden viktiga näringsämnen som den kan tillgodogöra sig (essentiella fettsyror, Omega 7 och rikligt med antioxidanter) och som i möjligaste mån varken skadar människa, djur eller miljö. Vi har exempelvis valt eterisk lavendelolja som doft eftersom den är lugnande för både hud och sinne, och aluminiumtuber för att förpacka krämerna, på så sätt har vi inte behövt tillsätta konserveringsmedel och kemikalier som kan irritera huden. Dessutom kan aluminium återvinnas.

Dina produkter finns enbart att köpa hos hudterapeuter – varför är det så?

– Våra produkter ingår i ett behandlingsprogram som inleds med en kostnadsfri expertrådgivning/analys. Många av våra kunder har mycket svåra hudproblem som inte går att förbättra endast med en kräm eller en behandling. Genom att analysera kundens hud, livsstil, etc, kan vi få en bild av tillståndet och vad som kan göras och tillföras, både inifrån och utifrån. Analysen ligger alltså till grund för fortsatt behandling. Efter en respektive två månader görs en uppföljning och en ny analys för att se vad som hänt med både huden och välbefinnandet.

Du arbetar mycket med havtornsoljan SBA 24. Berätta – varför är den bra för huden?

– Havtornsoljan besitter fysiologiska egenskaper, den är antiinflammatorisk, smärt- och klådstillande samt fuktgivande. Dessutom har den ett rikligt innehåll av antioxidanter. Det är inte för inte som den kallas “the nutrient bomb”, alltså “näringsbomben”.

Vilket är det vanligaste bekymret svenska kvinnor har med sin hud?

– Det absolut vanligaste är känslig hud, vilket kan yttra sig i obehag av olika art som exempelvis rodnad, klåda, torr hud, vuxenakne och solkänslighet.

Den gröna skönhetsbranschen växer stadigt – vad tror du om framtiden?

– Jag tror branschen kommer växa framöver. Problemen med känslig hud kommer ej att minska, snarare tvärtom. Dessutom blir klienterna mer och mer medvetna om riskerna med innehållet av okända kemikalier i hudvårdsprodukterna. Naturliga ingredienser känns som ett riktigt – och viktigt – val. Vi vill visa att ekologisk hudvård kan ge synbara resultat och därför är vår egen kliniska forskning viktig. Vi mäter flera olika parametrar med vetenskapliga mätinstrument för att påvisa effekten av våra produkter. Vi måste även följa den akademiska forskningen när det gäller ingredienser och deras påverkan på människa och miljö.

Vilka svårigheter står skönhetsbranschen inför?

– Det är alldeles för få ämnen i hudvårdsprodukter som är testade i dag. I filmen “Underkastelsen” visar Stefan Jarl på ett skrämmande perspektiv: I vår omvärld finns för närvarande ca 100.000 kemikalier i en omfattning av ca 500 miljoner ton per år, och ingen vet hur denna cocktail samverkar och påverkar vår miljö, djur eller människor! Men ATT det finns en allvarlig påverkan framkommer tydligt av de 23 professorernas forskning. Det är trots allt en positiv film då den inspirerar till förändring och medvetenhet. Filmen visas på Folkets Bio och jag rekommenderar alla att se den!