naturparfymör som gör dofter (skräddarsyr om du vill) byggda på naturliga råvaror och som driver butiken Sencha på Östermalm i Stockholm.

Berätta – hur kom det sig att du blev naturparfymör?

– Det finns flera olika anledningar men den viktigaste kan sägas vara min känslighet för ”frekvenser”. Jag upplever att varje doft har en egen vibration. Mycket tidigare blev jag medveten om att viner har olika frekvens och jag blev fascinerad av att jag kunde uppleva olika jordmånar och känna personerna bakom vinerna. Det intressanta tycker jag är att en syntetisk doft saknar nästan all rörelse/vibration. Man kan likna det med att bara ta en ton på ett musikinstrument, medan en naturligt doft använder alla toner och ackord för att fånga ditt intresse. Slutligen är det min upplevelse att naturen är så komplex och storslagen och vår förmåga att kopiera den är extremt begränsad och primitiv som bäst. Jag ville och vill fortfarande skapa dofter som framhäver ditt storslagna naturligt fantastiska väsen och för det ändamålet finns det ingen möjlighet att jobba annat än helt naturligt.

Vad gör en naturparfymör?

– Komponerar parfym av naturliga eteriska oljor och ren alkohol (utan denatureringsmedel). Det finns en mängd olika ”hjälpmedel” för konventionella parfymörer, till exempel fixativ som ser till att parfymen sitter kvar på huden i ett givet antal timmar och inte blandar upp sig med kroppen. Naturparfymören använder inget fixativ och ej heller isolat av doftämnen som är från en naturlig ursprungsprodukt och sedan isolerad och utvunnen kemiskt.

Kan du på ett enkelt sätt förklara skillnaden mellan en naturlig parfym och en syntetisk.

– En naturlig parfym är progressiv och levande, ständigt föränderlig och gemensam del av din naturliga doft. En syntetisk doft är ett för fixerat uttryck som är tänkt att dofta så förutsägbart och lika på så många olika människor som möjligt.

Ekologiska/naturliga parfymer är ofta dyrare, beroende på en högre råvarukostnad. Vad är det som kostar?

– Råvaran är otroligt mycket dyrare naturligtvis, alla naturmaterial är dyra i dag mycket på grund av begränsad tillgång och att kvalitén på råvaran varierar från skörd till skörd. Det är också så att naturparfymören kan inte göra ett recept som han sedan följer vid flera olika tillfällen, eftersom råvaran är naturlig doftar den olika från gång till gång och det innebär att parfymören måste skapa om doften varje gång den ska reproduceras. Syntetiskt trycker du in receptet i datorn och anger önskad mängd och så trycker du på knappen sen har du 100 000 liter exakt parfym inom ett par timmar. Samma arbete skulle ta mig minst sex månader.

Vad är hemligheten till att få fram en bra blandning av eteriska oljor?

– Grundläggande är att en parfym görs i tre lager: bas, hjärta och topp. Eteriska oljor har olika densitet vilket för in dem naturligt i de olika lagren. Jag tycker inte man ska använda fler än 15 olika oljor i en parfym. Vidare måste man ha väldigt fina eteriska oljor om det ska bli bra, i dag finns en uppsjö av olika oljor för aromaterapi men det är stor skillnad på det man söker för parfym och det som man söker för aromaterapi.

Det sägs att eteriska oljor är allergiframkallande – mer än syntetisk parfym. Sant eller falskt?

– Jag menar att det är falskt. Det är viktigt att komma ihåg att man kan vara allergisk mot eteriska oljor och mot kemiska dofter. Det finns en mängd människor som inte kan använda syntetisk parfym men som kan använda mina parfymer. Skillnaden är att om du är allergisk mot en eterisk olja så kommer kroppen att visa det direkt, en syntetisk parfym kan medföra full kontaktallergi för alla syntetiska dofter över tid. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns forskning som påvisar att syntetiska dofter lagras i naturen och i kroppen på samma vis som exempelvis DDT.

Hur är det med alkoholbaserade dofter jämför med oljebaserade. Vad är bäst?

– De skiljer sig mycket på huden rent doftmässigt. Alkohol ger en mer ”parfymig” känsla medan olja ger en tyngre och drar mer åt kroppsolja. Olja är naturligtvis snällare mot huden eftersom alkohol är lätt uttorkande. Jag använder båda varianterna men jag föredrar alkohol för dess förmåga att inte tynga ner dofterna i parfymen. Parfym görs normalt på alkohol oavsett om den är syntetisk eller naturlig.

Missade du min intervju med modern till Dr Hauschka, 94-åriga Elisabeth Sigmund som jag publicerade tidigare i sommar? Här kan du läsa den.