Gua sha är en typ av massageteknik med stenar som används inom den kinesiska medicinen. Oftast används den på kroppen för att förbättra stelhet i muskler och leder och öka cirkulationen. Man använder stenarna för att “skrapa” på huden och det lämnar ofta ganska läskiga röda märken på kroppen. Denna teknik är inte ovanlig inom idrott och inom skönhetsbranschen används stenarna för att ge celluliter en match, men också för att sätta fart på flödet och energin i hela kroppen.

Nu växer trenden med gua sha facial, massage med olika stenar för ansiktet. Dessa sägs då förbättra blodcirkulationen i musklerna vilket främjar produktionen av nya hudceller, den ska också se till att kollagenproduktionen sätter fart och rensar ut slaggprodukter.

Här finns gua sha från Yin Your Skin i webbshoppen >>>

Jag håller ju själv på med min jaderoller och där handlar det mer om att rensa lymfsystemet och på ett “milt” sätt stimulera huden. Gua sha är lite mer hårdhänt om jag har förstått det hela rätt och man använder sig av en tydligare skrapteknik  – kolla in på youtube eller instagram – och man kan använda sig av olika typer av stenar; jade eller tex bianshi:

bianshi_guasha (1)

Denna kommer från I Love Beauty, en webbshop och butik skapad av den danska skönhetsjournalisten Charlotte Torpegaard som under många år bloggat på just ilovebeauty.dk. Hon har också skrivit en bok om skönhet, “Skönhet kommer inifrån – men lite läppstift skadar inte”. Jag tänkte besöka hennes butik i Köpenhamn till helgen och ska då passa på att klämma lite på denna och även de vackra jaderullarna hon säljer.

Jag gillar att det dyker upp mer och mer utländska tekniker och traditioner och från den kinesiska medicinen har vi mycket att hämta.

Det är många som är nyfikna på min jaderulle och vill veta hur det går och jag måste säga att det går fantastiskt! Dock är just den jag skriver om helt slutsåld, så jag tänkte vänta lite tills de är tillbaka i lager. Hav tålamod!

 

Har du testat gua sha eller någon annan spännande behandling? 

 

English: I’m keen on trying a facial using the Chinese tradition of gua sha – have you tried it?