Färga håret när man är gravid? Nej, men självklart inte. Och särskilt inte på salong eller med hemmafärger. Konventionella hårfärger innehåller starka, miljöfarliga och allergiframkallande kemikalier. De tränger in i håret och i hårbotten, in i blodet, ut i urinen och kemikalierna vandrar in till ditt ofödda barn via navelsträngen.

Bilderna ovan är på människor som har råkat ut för kraftiga allergiska reaktioner när de har färgat håret…

TV4:s Kalla Fakta har tidigare gjort ett program om farliga hårfärger. Kolla in det här.

Där konstaterar Bo Jönsson, professor i kemi, som har tittat på bland annat ämnet 2,5 TDA, som är vanlig i kemiska hårfärger:

– Att färga håret när man är gravid skulle jag starkt avråda ifrån. 2,5 TDA är en så kallad aromatiska amin vilket är en kemisk grupp som har många kända cancerframkallande ämnen. Jag tycker att det finns all anledning att vara försiktig.

Danska myndigheter avråder alla blivande mammor från att färga håret och även att använda hudhård som innehåller parabener. Danska miljöministeriet har gjort en fin folder för blivande föräldrar. Där kan  man läsa en del om kemikalier och där ger man bland annat rådet att städa ofta – miljöfarliga kemikalier hamnar ofta i dammtussarna. Och vilka brukar krypa omkring på golven? Här kan du läsa mer.

 

gravid

Måla väggar när man är gravid? Många målarfärger i dag är betydligt mindre miljöbelastande, de vattenbaserade färgerna till exempel, och enligt färgföretagen själva är det ofarligt att måla med vattenbaserade färger när man är gravid. Men oljefärger, lacknafta, andra lösningsmedel som man ofta använder vid målning, är inte bra för ofödda barn. Jag skulle överlåta målerijobbet åt någon annan.

Undvik parfym bland bebisar. Parfymer kan innehålla upp till 3 000 olika syntetiska kemikalier. Klart att nyfödda och små barn är känsliga mot det. Och det gäller så klart eteriska doftoljor också. Att undvika att spruta på sig parfym och rakvatten är en bra idé, och att välja parfymfria tvätt- och sköljmedel. Men det kan också dölja  sig syntetiska parfymer i rumsdofter, uppfräshningsprodukter för toastolar, badskum och i doftljus. Här finns mer läsning om allergier och syntetiska dofter.

English: Pregnant? Avoid dying your hair, painting the baby room and using perfumes. Babies are small and precious and much more sensitive to synthetic chemicals than we are.