Ni vet väl att mycket av hälsan startar i magen? Och att en bra mage också kan ge en bra hud. Något som magen behöver är ju massa bra bakterier, man vill bibehålla en bra sk tarmflora. Tyvärr får vi inte i oss tillräckligt mycket av den varan – självklart är vi alla olika – och har man kört ett par rundor med antibiotika så är ju alla bakterier, både goda och dåliga, tyvärr borta.

Jag har ju en del problem med magen och med socker, så jag behöver verkligen hjälpa min tarmflora på traven. Jag fick rådet av Trevor Steyn, grundare av det probiotiska hudvårdsföretaget Esse, att äta en handful av surkål varje dag. Så före sommaren testade jag!

Det är väldigt enkelt att göra egen surkål: 

ger egen surkål

Köp ett vitkålshuvud. Skaffa en glasburk. Skär vitkålen i bitar.

gor_egen_surkal

Första gången valde jag att hacka vitkålen i mindre bitar, men jag har testat igen och det blir mycket bättre om du strimlar den med en osthyvel. Salta kålen lite och massera den med händerna en stund. Den blir mindre och samtidigt lite blötare.

Sen fyller du upp burken med vitkålen och häller på vatten tills den är täckt. Spara gärna någon större bit vitkål, kanske ett av de yttre bladen och lägg som ett lock över allt. Stäng sen burken och låt stå.

gör egen surkål

Ställ burken på ett fat, gärna på något varmt ställe. Lufta lite då och då, det kan rinna över lite. Redan efter en dag kan du se hur det bubblar och jäser där inne. Det är alla goda bakterier som bildas. Jag lät min första burk stå i 7 dagar, och då har den blivit lite gul som ni ser. Den nya laddningen som jag har på gång nu ska jag låta stå i minst 14 dagar. Efter man har öppnat den för att använda den kan man langa in den i kylskåpet.

Man kan också krydda surkålen med till exempel kummin eller andra kryddor, men jag tycker den är god som den är. Jag äter den på knäckebröd (glutenfritt), till maten eller bara för sig själv. Och faktum är att min mage ÄLSKAR surkål. Jag ser fram emot att äta det regelbundet under en längre tid, för att se om den kan ha någon påverkan på min struma och ulceröt kolit. Och på huden!

 

Läs mer: 

• 100 dagar utan socker! 

 

English: I’ve made my own saurkraut, or fermented white cabbage – and I love it!