I dessa coronotider är det extra viktigt att hålla händerna rena för att inte riskera att sprida smitta. Här tipsar jag om ekologisk “handsprit” och hur man kan göra sin egen. (Bäst är dock att vara extra noga att tvätta händerna ofta.)

Recept – alkoholfri “handsprit” / handdesinfektion:

Denna handsprit är alkoholfri, men det finns alkohol att köpa om man vill lägga till det i sprayen och göra den ännu mer bakteriedödande.

  1. Tom flaska med pump
  2. Destillerat (kokt) vatten
  3. Några droppar eterisk olja från tea tree (antiseptiskt) lavendel, geranium eller citrus.
  4. Fördela dropparna av eterisk olja: max 30 droppar per varje deciliter vatten.
  5. Lägg till aloe vera vatten/gel om du vill ha lite mer hudvårdande egenskaper.

 

Tips på andra ekologiska handdesinficeringar: 

drbronner-hand-sanitizer

Dr Brönner’s Organic Hand Sanitizer.  För dig som inte vill göra din egen finns detta alternativ. Denna innehåller ekologisk alkohol (62%), eterisk olja från lavendel, vatten och glycerin. Doftar friskt och “känns” i händerna, gissningsvis pga alkoholen. Effektiv mot bakterier och verkar desinficerande. Smart storlek, perfekt på resa och att ha i väskan.

ekologisk handsprit

Neal’s Yard Remedies, Organic Defence Hand Spray. Sprayen doftar riktigt gott av lavendel, timjan, vetiver, myrten, kanel, citrongräs och geranium. Innehåller också ekologisk alkohol och tillsammans med vatten från trollhassel jobbar dessa kraftfulla ingredienser på att döda 99,9% av alla bakterier. 95 % ekologiskt innehåll.

maria-akerberg-hand-sanitiser-

Maria Åkerberg, Hand Sanitiser. Denna flaska är lite större, 125 ml, och den innehåller också alkohol (ekologisk) och eterisk olja från pomerans (bitterapelsin) samt aloe vera. Jag har inte testat denna, men de lovar att den tar död på bakterier den också! Här finns samma handsprit med pump i 250 ml.

handsprit

Här ser även en handrengöring i skumform från Bentley Organic, som är fri från alkohol och som lovar att döda 99,9% av alla baciller.

 

Mina bästa ekologiska handtvålar:

Favoriter: aleppotvål & black soap