Jag var på frukost i Gudrun Sjödéns butik på Regeringsgatan 30 i Stockholm i förra veckan och spanade in kollektionen för våren 2018. Lite konstigt är det ju att titta på vårkläder nu, särskilt när butiken var så fint julpyntad. Jag fick sån härlig julfeeling!

Gudrun Sjödén jul

gudrun3

Vi lyssnade på Gudrun Sjödéns kommunikationschef Monica Ekervik Hedman (längst till höger i bild i svart-vit prickig kofta) och Ida Kurvinen (med ryggen mot i svart/vit mönstrat) som berättade om Gudruns arbete. Visste ni tex att butiken på Regeringsgatan är den första butiken hon öppnade, samma år som företaget grundades, 1976? Här har hon alltså huserat i 41 år!

Gudrun Sjödén

Gudrun Sjödén har alltid kört sitt eget race, och fokuserat på det hon vill göra; kläder för färgstarka kvinnor. Redan för 20 år sen öppnade hon webb-shop! Snacka om att ligga i framkant.

I dag har företaget 350 anställda och butiker i bland annat Sverige, Norge, Finland, Tyskland, New York, och England. Förra året omsatte Gudrun Sjödén 700 miljoner. Alltså mer än en halv miljard kronor. Inget annat svenskt klädmärke kan visa upp den typen av siffror. Det är makalöst imponerande. Gudrun Sjödén är i dag 76 år och är fortsatt VD och designchef. Hon har alltså både kreativiteten och business i sitt huvud. Jag är så impad av hennes arbete och utvecklingen av företaget.

hannah_gudrun (1)

Bilderna från frukosten är fixade av PR-byrån RMPR, väldigt trevligt och smidigt när de kan tillhandahålla bilder från events, men hittade bara denna bilden på mig, hehe. :) Jag fokuserar på att pimpla kaffe med Tove Castor som jag träffade tidigare i somras när vi gjorde ett kul jobb med Gudrun Sjödén. Kan berätta mer om det i början av nästa år.

gudrunsjoden2

Här är en sneak peak på några av looksen för vår/sommar och som ni ser är det som vanligt mycket färg, mycket stora mönster med inspiration från naturen, mycket randigt (den svart-vita klänningen!) som ju är en av Gudrun Sjödéns trademarks. Sen kommer det en lite mer “punkig” kollektion som jag kommer att sätta tänderna i (mycket svart!) och otroligt fina badkläder. Jag älskar att hon enbart använder naturliga material som bomull, viskos, linne, ull och siden och inga syntetiska material.

gudrunss18

Den här snygga sommarklänningen vill man ju glida omkring i! Detta snygga mönster finns också som skjorta och den ligger också på min önskelista. Mönstret finns också i svart-vitt och den klänningen kanske man också vill ha… :)

Jag har lärt känna Gudrun Sjödéns kläder de senaste två åren, då jag lånade kläder till min första bok. Att besöka butikerna är så nice, och jag klämmer och känner alltid på allt med färg, och provar också mycket, men ängslig som jag är, väljer jag oftast det svarta. Men i och med att man omges av starka färger och totalt orädda mönster, så börja jag visuellt öppna mig.

Gudrun Sjödén

Jag känner mig allt mer trygg i att välja mer färg och vågar testa mer. Denna utveckling hos mig själv är så spännande. Samtidigt så är jag verkligen ingen “tunika-tjej” eller “kulturtant” som ju Gudrun ofta förknippas med. Men hennes sortiment är så stort och här finns alltid plagg som jag älskar och som jag bär ofta. Som denna kofta:

hannah_gudrun sjödén

Det är så lätt att blanda in plagg från Gudrun Sjödén i min egen “stil” som ju ofta är ganska konservativ som svarta jeans, sneakers, ulltröja, Oxfordskjorta eller vanlig T-shirt och boots. Haha, inte så färgglad stil kanske, (men det är ju den färgglada personligheten som förhoppningvis lyser igenom) och den mår bra av lite Gudrun i sin garderob.

Återkommer med mer roliga nyheter om Gudrun Sjödén i typ februari. :)

 

English: Had a lovely breakfast at Gudrun Sjödén’s first and original store, opened in 1976. We got a sneak peak of the S/S18 collection and there were quite a few pieces I fancy. Gudrun Sjödén is a Swedish sustainable designer who makes clothing for colorful women. She has stores in several countries, over 350 employees and is one of the most successful clothing companies in Sweden with an annual turn over of 700 M SEK. Very impressive.