Hej!

Jag håller precis på att byta från vanlig till naturkosmetik. Bytte min schampoo för en vecka sedan och än så länge funkar det väldigt bra för mitt hår. Jag använder dock fortfarande vanlig hårspray och styling clay.
Jag läste nånstans att det är viktigt att byta helt och hållet till naturkosmetik när man väl gör det och inte längre använda vanliga produkter. Nu undrar jag om det även stämmer för stylingprodukter som hårspray. Tanken är väl att man inte ska fylla på silikoner men undrar om stylingprodukter ens innehåller silikoner och om de inte borstas ut när man kammar håret. Vore väldigt tacksam för lite upplysning kring detta. /Kathrin

Hej Kathrin, 

Vanliga stylingprodukter innehåller oftast silikoner, och de är inte vattenlösliga, vilket betyder att man måste tvätta ur dem ur håret med schampo som har starka rengöringsämnen. Det räcker alltså inte att borsta ur dem, de sätter sig som en film runt hårstrået.

Ekologiska schampon klarar ofta inte av att bryta ned silikonerna. Det är därför man menar att man ska gå över från vanliga stylingprodukter med silikoner, till naturliga stylingprodukter så att håret slipper silikonerna. 

Styling Clay låter som att det innehåller mineralolja, som inte heller alltid kan tvättas bort med ekologiskt schampo. Hoppas detta gav dig svar? 

Honoré des Prés parfym

Hej, Jag ändvänder en ekologisk parfym och en “vanlig” parfym. Men även om jag är nöjd med den så har jag svårt att lämna den vanliga på grund av att den andre inte håller hela dan.

1) Finns det någon ekologisk parfym som håller länge?
2) Är Havtornsolja lika effektiv som nyponrosolja?
3) Har du någon favorit produkt som du alltid måste köpa?
4) Finns det någon bra frukt eller grönsak som är extra bra för huden?
5) Din favorit serum? /Estela

Hej! 

1.) Ja, det finns flera. Tricket är att hitta en eau de parfume som har bättre hållbarhet än tex eau de toilette. Mina favoriter är dofterna från Sama, Honoré de Pres, Florascent, Mélange, Tsi-La och Florame. Kolla in här. 

Dock kan man uppleva att hållbarheten kan vara sämre, men det är ju inte krångligare än att man tar med sig doften i väskan och bättrar på om man skulle behöva? Flera av de jag listar nedan håller för mig hela dagen. 

Här kan du läsa mer: 

• Min nya favorit: Oudh Jasmin från Sama.

• Härlig doft från Sama, Deva des Fleurs.

• Fantastisk doft från Les Fleurs de Bach.

• Doftfavorit från Florascent. 

2.) Det kan jag inte svara på. Gissar att du menar mot ålderstecken? Tror nog att nyponfröolja kanske vinner. Någon annan som vet? (Sen får man räkna in att vi alla har olika hud.) Jag tycker själv att nyponfröoljan är trevligare i huden än havtornsoljan som blir lite “fet” på mig. 

3.) Jag passar alltid på att köpa Sukis oljor när jag är i New York, liksom deon från LaVanilla. Jag vill gärna ha Neal’s Yards Beauty Balm hemma liksom Moonsun Organics Beeswax Body Oil och duschkrämerna från Weleda. 

4.) Allt som är grönt (mörkgrönt) är bra för alla celler i kroppen, även hudcellerna. Satsa på grönsaker med mycket e-vitamin som stödjer huden. Frukter innehåller ju fruktos, så grönsaker är bättre för huden, liksom bär som är fulla av antioxidanter. Men vattenmelon och hallon på sommaren hjälper till med inbyggt solskydd! 

5.) Suki Pure Moisture Balancing, Luxsit Regenerating Serum och Moonsuns C-vitamin serum är grymt.

Loelle jojobaolja

Hej!
Jag har problem med acne runt munnen. De blir till största del röda “bölder”, ej gula finnar. Villa hudvårsrutiner tror/anser du är viktiga för mig? Samt vilka produkter kan du rekommendera till mig? Tack på förhand! Rebecca

Hej! 

När det gäller acne spelar stress, hormoner och kost stor roll. Gluten, socker och mjölkprodukter brukar ställa till det. Annars tycker jag att du ska testa att rengöra huden med jojobaolja. Massera in den på torr hud, blöt ned en handduk i varmt vatten och torka sen av huden. Oljan hjälper till att lösa upp orenheter och överskott av talg i huden. 

Jojobaoljan kan du sen ha som nattkräm på huden. Ovan ser du en från Loelle som du hittar här. Läs mer här om OCM, Oil Cleansing Method. Lycka till! 

Care Of Gerd gravidolja

Hej!

Jag funderar på det här med graviditet och ekologiska hår-/ansikts-/kroppsvårdsprodukter, är allt ok att använda eller är det vissa ämnen man ska undvika? Känns som att det är extra viktigt att ha bra koll – ska man helst satsa på parfymfritt?

Hej!

Man ska vara försiktig med dofter, även de ekologiska och naturliga eteriska dofterna. Och parfymfritt ska man helst köra med babyprodukterna gärna tills barnet är 8-10 år. Om man vill vara på den säkra sidan. Det gäller ju starka tvätt- och sköljmedel också. 

Ju tidigare man utsätts för parfym, ju större är risken att drabbas av allergier. Så mitt råd är att även du och pappan undviker starka dofter, både syntetiska och naturliga. Annars är vegetabiliska oljor bara bra att hälla i badbaljan, och att smörja bebis och mamma (och pappa) med. 

Här har jag skrivit om doftfria naturliga alternativ. Lycka till! 

English: I got some questions from readers about silicones, organic hair styling products, acne, organic perfumes and baby products.