Dags att beta av de första 5 frågorna från min utlysta frågestund + mina svar. Tar resten av frågorna + svar nästa vecka! 

————————

Hej Hannah, Jag har läst din blogg ganska länge och har märkt att du skriver mycket mindre om miljön, och farliga ingredienser. Har du tröttnat på det? Eller varför skriver du inte om det längre? Mvh Eva

 

Hej Eva! Kul att du läser min blogg! Hm, ja. Det är möjligt att jag känner mig lite “färdig” med det. Jag har ju sammanfattat mycket av mina tankar kring det i min bok “Naturligt Snygg – så gör du en grön sknhetsdetox”. Även om det kommer ny forskning kring nya potentiella hälsoskadliga ämnen så har jag liksom murat klart grundplåten som är att jag i största möjliga mån undviker syntetiska skönhetsprodukter. De duger helt enkelt inte åt min hud. Och vissa av dem är miljömässigt och hälsomässigt tveksamma. 

Jag har också skrivit om detta i så många år, så kanske är jag lite trött på att skriva om samma saker? Jag vill ju själv bli inspirerad och det blir jag inte av hormonstörande ämnen just nu, hehe. Nu hittar jag istället inspiration i naturen, i hudhälsan, bland kosttillskotten, i yogan, bland mycket annat. Hoppas du trots det kommer att hitta annat i min blogg som kan intressera dig!

ekolgisk foundation_spf

Hej! Skulle ni kunna göra en sammanställning av de några bra foundations med spf? Hade varit toppen med några fler tips än Lily Lolos mineralfoundation, kanske någon flytande sådan om det finns? Om det finns någon som går lite för sig själv typ som en BB-cream med har lite mer täckning, men det är kanske är lite önsketänkande.. :) tycker det är lite synd att de flesta BB-creams inte har uttalad spf, och jag vill gärna inte byta min vanliga ansiktskräm (pai) till en solkräm… troligtvis det värsta ilandsproblemet ever. /Jenny 

 

Hej Jenny! Tyvärr är det dåligt med ekologiska foundations med spf, men det finns olika BB-Creams och CC-Creams som har spf. Här tipsar jag om några:

• Ekologiska foundations med spf.

• Här är ytterligare några tips! 

BB Creams med täckning är ett önsketänkande, ja. Det är inte meningen att de ska ha så mycket täckning, men det är ju ett superbra komplement till din dagkräm! Jag tycker inte att du ska tänka att du ska byta ut något – lägg till istället! Ta alltså din vanliga dagkräm från Pai, och sen applicerar du BB Cream över! Man behöver inte vara rädd för att det ska bli igenkloggat i huden, man behöver inte bli rädd för att huden ska reagera – man ger ju bara huden ett extra lager av kärlek och skydd! Om du är rädd för att bli glansig – ta ett puder över! Lycka till!

ekologisk ansiktsolja

Hej Hannah, Jag är 44 år och har haft problem med huden hela livet. Nu har jag sedan några år börjat äta bättre mat, pga hälsoorsaker och då känns huden lite bättre. Men jag skulle vilja ha någon bra hudvård som ger lite lyster. Ska läsa din bok också, men just nu vill jag mest ha ett tips på en bra kräm som man kan ha varje dag. Tack för en fin sida. Malin.

 

Hej Malin! Kul att huden har kommit i ordning för dig! Kosten är avgörande många gånger och med plantbaserat, mycket grönt, smart protein och bra fett kommer man långt! Jag tycker att du ska testa en ansiktsolja! En olja jobbar med näring och fettsyror på en djupare nivå i huden. Sen kan du alltid komplettera med en kräm om du vill. En “enkel” olja att börja med är tex: 

• Neal’s Yard Remedies Rose Face Oil – den är lätt och doftar otroligt gott! Den applicerar du – ett par droppar räcker! – på fuktad hud, inte torr hud! Ta oljedropparna på fingrarna och sen klappar /trycker du in oljan i huden. Börja att ta den till natten, och sen kan du testa även på dagen. Lite beroende på ditt eget naturliga fett- och fuktlager i huden kan du se hur du trivs. En del vill absolut ha en kräm också. Testa tex: 

• Maria Åkerberg, Cream Lotion Moist – som jobbar på att ge fukt till huden. Den är lätt i konsistensen, men man ska inte överdosera! En liten ärta brukar funka bra över oljan. Låt oljan sjunka in ett par minuter först innan du applicerar krämen. 

Testa detta några veckor – man kan inte testa bara två dagar! – det tar lite tid för nya produkter att hitta in i din hud. Hoppas du kommer att bli nöjd – och hör gärna av dig med hur det gick! 

bulldog

Hej!

Skulle Du säga att det är OK att använda Bulldog’s ansiktskräm i ett kvinnoansikte? (56 höstar gammalt) (Jag läser i Din intervju med grundaren Simon att det påstås att mäns hud är tjockare än kvinnors.)

Du får även gärna tipsa om det bästa/rekommendera något lämpligt till sagda 56-åriga fejja som känner behov av FUKT som är då naturligt och fritt från kemisk skit som möjligt. Jag kör med Arganolja (ibland ACOs night cream o eye cream), men funtar på lämpligheten.

Läste att mandelolja kanske är bättre…(?) Sen lägger ”man” ju på lite BB-stick/cc cream, runt ögon o lite här o var för att jämna ut o ovanpå det nåt drag med borste med löspuder ( makeupstore) å blusher, så kemikalierna hamnar väl där ändå.

Jag var på Aruba i februari. Vid hemkomst inser jag att luften/klimatet är en/ett helt annat. Fasen vad torr å rynkig/full i streck jag blev igen. Huden var bättre i Karibien. Hälsar Anette

 

Hej Anette! Kul att du har hittat den gamla intervjun med Simon – här hittar ni den om ni är intresserade. Jag skulle säga att det absolut är ok för dig att använda Bulldog! Kanske ingen hudvård jag själv skulle välja, den kanske är lite basic och då tänker jag lite på det där med att vår hud är tunnare och kanske ibland också lite känsligare. Jag skulle ju hellre använda ett bra serum eller ansiktsolja före en kräm, tex. Men jag är lite petig med min hudvård :) Men om du vill ha en bra naturlig hudvård utan krusiduller får du det med Bulldog. Och det är ju grymt att du kan dela med din partner om du vill!

När det gäller fukt tror många att det enbart behöver hjälpa utifrån, men inifrån behöver man också fukta. På mitt fuktrecept står:

• Drick mer vatten dagligen.

• Ta en invärtes olja dagligen, gärna Omega3 – läs mer om oljor för huden här. 

• Sen skulle jag investera i en mist som du kan spraya i ansiktet. Tex detta rosenvatten från Loelle.

• Mandelolja är grymt! Men det ska appliceras på fuktad hud – inte torr! – och du ska bara klappa in ett par, tre droppar. Före eller istället för dagkräm. Du kan självklart också använda arganolja på samma sätt. Mandelolja hittar du tex här.

Här har jag skrivit en guide till hur man använder ansiktsolja.

• Vill ha mer fukt kan du lägga till en fuktkräm som du applicerar över oljan, när den har sjunkit in. Ett förslag är tex denna från Estelle & Thild.

• Och sist men inte minst: använd en fuktmask som du kan sova med. Använd den varje natt under en hel vecka så att du verkligen DRÄNKER huden i fukt, haha! Det brukar bidra på ett positivt sätt. Jag rekommenderar tex Hydra Mask från Madara. 

Lycka till!

foundations_ekologiska

Hej! Vill börja använda ekologiskt och vegan smink men tyckte att den foundation som jag köpte var alldeles för tjock och hade för mycket täckning. Kan man blanda ut den med något? Känns dumt att slänga. /E

Hej E! Visst kan du blanda! Man kan faktiskt blanda hej vilt! Foundation med dagkräm tex, eller foundation med en annan foundation för att få en annan färg. Man kan blanda ut sin foundation i en olja för att få en annan konsistens och mer färg i sin olja. Man kan också blanda i vita pigmentdroppar för att ändra nyansen. Man kan också blanda ut sin foundation med en primer för att göra den tunnare. Man kan till och med blanda foundation med en bodylotion för att få en färgad bodylotion om man skulle vilja. Det viktiga är att man testar på handryggen så att man får det som man vill innan man applicerar i ansiktet. Enjoy!