Vanlig fråga: Denna är väl eko?

Vanligt svar från mig: Nä, men den är naturligt baserad.

Vanlig följdfråga: Vad är det för skillnad?

 

NATURLIG

På bilden ser ni trollhassel – läs här i ingrediensskolan om hur den funkar. Den finns naturligt i naturen, precis som många andra växter. I naturligt baserad skönhetsvård hittar du naturliga ingredienser som kommer från naturen, odlade eller vilda. Det kan vara avokado, jojobaolja, rosmarin, olivolja, kokos, tja, ni fattar.

I naturen hittar vi också vatten, mineraler och andra så kallade fyndigheter som finns naturligt i jorden. Mineralolja (parafinum liquidum) är också naturlig och finns som bekant djup nere i jorden. I naturen hittar vi också flugsvamp och giftsumak (poison ivy) och annat farligt. Men även DDT, som ju har hamnat i naturen på grund av människan. Så allt som finns i naturen är inte bra.

I begreppet naturligt bakar man ofta in ingredienser som har ett naturligt ursprung. Alltså, det kommer från kokos från början men det har processats på vägen och kanske har man då använt sig av starka kemikalier. Här gäller det att se upp med vad flaskan lovar. Naturligt baserad? Av naturligt ursprung? Från naturen?

Mitt mål är att använda produkter som är 100% naturliga. Men jag lyckas inte alla gånger.

EKOLOGISK

På bilden ovan ser ni en ekologisk odling. Det som är ekologiskt kommer från odlingar, det finns inget ekologiskt som växer vilt i naturen. Naturliga fyndigheter (vatten, mineraler tex) kan alltså inte vara ekologiska.

När man odlar ekologiskt slipper man rester av kemiska bekämpningsmedel och andra gifter som används vid vanlig odling. Ekologisk odling innebär att man bidrar till ett mer hållbart samhälle. Dessutom tar man ett socialt ansvar genom att ge de som odlar en möjlighet att slippa gifter i sin arbetsmiljö. Man ger jorden en chans att få verka utan gifter. Snyft, vad fint.

Ekologiska ingredienser är alltså bättre i sin kvalitet, eftersom de från början är renare.

Det är svårt att göra skönhetsvård som är 100 % ekologisk. Det är i princip bara oljor och salvor som kan vara 100 % ekologiska. Men man kan inte per automatik säga att en ekologisk produkt presterar bättre på just din hud, enbart för att den är ekologisk. Däremot tror jag att du ganska snart märker hur himla bra den är. Och jag vill påstå att ekologiskt är way more luxuroius!

English: What is the difference between natural and organic?  Natural is the things you find in nature and cultivate. Organic is the things that you cultivate – organically.