1. Naturligt/ekologiskt solskydd innehåller oftast den naturliga mineralen titandioxid som skydd mot solen. (Det finns även andra skydd, tex från brunalg.) Titandioxid är en naturlig mineral som bland annat finns i din mineralmakeup. Partiklarna lägger sig på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen. En del tycker att vissa solskydd med titandioxid kan ge en oattraktiv vitaktig hinna på huden.

2. En del både naturliga och konventionella solcremer innehåller nanopartiklar av titandioxid (nano = en miljarddel ca) alltså extremt små partiklar av mineralen, de är gjorda så små för att man ska slippa den vita hinnan. Problemet är att man inte vet vilket effekt nanopartiklarna kan ha om det går in i huden. Kan den passera cellväggar och vad händer då? Fråga tillverkaren om solkrämen innehåller nanopartiklar om du är osäker.

3. Zinkoxid är en annan naturlig mineral som skyddar på samma sätt som titandioxid. EU rekommenderar att man ska undvika zinkoxid men i USA och många fler länder är det tillåtet. I Sverige har Läkemedelsverket valt att tolka det som ett förbud.

4. Enligt de hudläkare jag har pratat med är zinkoxid lika bra som titandioxid och det svenska förbudet är prematurt. Det man är osäker på är zinkoxiden i nanoformat. Dessutom är EU:s lagstiftning om solskydd anpassat för kemiska solskydd, så det är lite snårigt just nu för de naturliga tillverkarna att få sina solskydd godkända.

5. Kemiska solskydd är inget jag rekommenderar eftersom kemikalierna går ned i huden för att där nere skydda huden mot strålning. Barn klarar inte av att bryta ned kemikalierna, säger vissa hudläkare. Jag skulle aldrig drömma om att sätta något annat än fysikaliskt filter på min dotter – eller på mig själv. Det sägs dessutom att kemiska solskydd gör det svårt för kroppen att ta upp det viktiga d-vitaminet från solen som vi behöver. För att inte tala om de miljömässigt negativa effekter kemiskt solskydd har.

6. Vilken spf? Jag kör 15-30 på både mig och min dotter.

7. Annars? Smörj OFTA. Det räcker inte med bara en gång på morgonen. Vi köper allt mer solskyddskrämer, men vi drabbas trots det, oftare av malignt melanom. Man är alltså inte säker med enbart en insmörjning per dag.

8. Och för att ni inte ska se ut som hårda fläckiga gamla skinnväskor i ansiktet när ni blir 35 – SKYDDA ANSIKTET. Pigmentfläckar ser kanske ut som charmiga fräknar när du är 27. Men sen växer de sig större och större…och då är skadan redan skedd. För att inta tala om alla rynkor du riskerar om du konstant vänder ansiktet mot solen utan skydd.

https://www.naturligtsnygg.se/hannah/mina-21-basta-ekologiska-och-klimatsmarta-solskydd/

English: I get many questions right now regarding sun screen. Use natural ones with titanium dioxide, avoid nano particles and don’t forget to apply sun block more than once a day.