Syntetiska kemikalier. Här har jag samlat de fem ingredienser som jag anser vara “värst” och som jag försöker att undvika i största möjliga mån. Det finns så klart fler miljöförstörande och onaturliga ingredienser som kan göra skada, men genom att undvika dessa fem kommer din hud, ditt hår och miljön att tacka dig!

1. Mineralolja

Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin. Utvinns ur råolja. Mineralolja används som mjukgörare men lägger sig mest som en plastfilm över huden och täpper till. Mineralolja är liksom “död” och saknar vitaminer  och fettsyror och andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet. Mineralolja hittar du i tex symaskinsolja, motorolja och träolja. Och även i många konventionella hudlotioner, salvor, läppcerat och babyoljor. Alla vet vad petroleumbaserad olja som hamnar i miljön kan göra.

2. Parabener

Butylparaben (fettkonserverande), methylparaben, (vattenkonserverande), ethylparaben (vattenkonserverande), proylparaben (fettkonserverande). Syntetiskt framställda konserveringsmedel som är bakteriedödande och som används för att öka hållbarheten i en produkt. Detta gör det möjligt för krämer och annat att stå på butikshyllor i flera år. Kan vara allergiframkallande och vissa av dem misstänks vara hormonstörande. Här kan ni läsa hos Läkemedelsverket vilka parabener som är förbjudna inom EU.

3. Syntetiska parfymer

Fragrance, perfume. Framställda av okända syntetiska kemikalier och tillverkarna behöver inte, av konkurrensskäl, att uppge alla sina ingredienser i parfymerna. Syntetiska parfymer kan innehålla ftalater, som är fertilitetstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna. Detta gör det svårt för konsumenter att verkligen veta vad som ungår i en parfym. Det finns 28 olika doftämnen som är förbjudna inom EU enligt Kosmetikadirektivet, och som klassas som allergiframkallande. Läs mer här. Även naturliga parfymer (baserade på eteriska oljor) kan vara allergiframkallande.

4. SLES / SLS

Sodium Laureth Sulphate, Sodium Lauryl Sulphate, Ammonium laureth sulfat, kärt barn har många namn och olika grad  av “hårdhet”. Billig syntetiskt framställd avfettare som ibland kallas för försåpad kokosolja (men det är en grov förenkling, så kolla alltid INCI). Skapar lödder och är vanligt förekommande i tvålar, schampon och duschkrämer – även i ekologiska och naturliga. Anses vara irriterande på hud och i ögon. En vanlig orsak till att folk har torr hud, klåda  och kliande hårbotten.

5. PEG

Polyethylene glycol, och ibland följd av ett nummer, tex PEG 50 Stearate. Syntetiska emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. PEG funkar också som återfettare i tex flytande tvål och stabiliserar skum. Beroende på hur man framställer PEG (på syntetiskt vis) kan ämnet “smittas” med 1,4-dioxane, som är cancerframkallande och persistent, vilket betyder att det aldrig kan brytas ned i miljön. Här kan ni läsa mer om det. PEG används också inom träindustrin, (regalskeppet Vasa är behandlat med PEG), i tillverkningsindustrin samt i mediciner som laxermedel.

 

Andra ingredienser som jag försöker undvika: Propylene glocyle, cocamidopropyl betaine, phenoxyethanol, triclosan, dimethicone, silikoner, cocoamide DEA, dibutyl phthalate, Octylmethoxycinnamate (OMC), disodium/tetrasodium EDTA , TEA (triethanolamine), DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamin), BPA (Bisphenol A).

 

Är ni intresserade av att lära er mer? Kolla in dessa länkar:

200 olika artificiella kemikalier i nyfödda (Miljöaktuellt)

How your wrinkle cream can destroy your skin (Mail Online)

Miljögifter kan ge diabetes. (Vetenskap & Hälsa)

Plast i haven ger fiskar miljögifter (SR)

Miljögifternas effekter. (Naturskyddsföreningen)

Chemicals to avoid (Campaign for safe cosmetics)

 

English: I always try to avoid mineral oil, parabens, synthetic perfume, SLES and PEG. Among other.