TV4:as Kalla Fakta visade i förra veckan ett avsnitt som handlade om gifter i hårfärgningsmedel. Programmet tar upp det som jag själv har funderat på så länge; vad innehåller hårfärgningsmedlen? Är det någon som kontrollerar innehållet? Ett vanligt ämne i hårfärg är något som heter 2,5 TDA, vars “syster” 2,4 TDA, är förbjuden eftersom den är cancerogen.

Här är en länk till en artikel på TV4.

Bo Jönsson, professor i kemi, blir alldeles förbluffad när han ser testresultatet från den reporter som först färgat sitt hår och sen samlat urin i två dygn efter färgningen. Halterna av 2,5 TDA i reporterns urin är höga. Han säger:

– Det är fruktansvärt höga halter som kommer ut i urinen. Jag tror knappt att jag någonsin under mina 20 år som analytisk kemist sett sådana här halter.

I programmet, framkommer det att Läkemedelsverket litar på tillverkarna när det gäller innehållet i hårfärgerna. De har inga rekommendationer till konsumenter. Alltså. Om Goldwell säger att det är riskfritt, så litar Läkemedelsverket på det. Och så ger Bo Jönsson svar på en fråga som jag själv tycker är HELT SJÄLVKLAR:

– Att färga håret när man är gravid skulle jag starkt avråda ifrån. 2,5 TDA är en så kallad aromatiska amin vilket är en kemisk grupp som har många kända cancerframkallande ämnen. Jag tycker att det finns all anledning att vara försiktig.

Under 2009 såldes det hårfärgningsmedel för 1 miljard kronor i Sverige. En riktigt stor industri med andra ord. Men ingen granskar innehållet. Och industrin själva har inga problem med innehållet, trots att många får allergiska reaktioner av produkterna, till och med frisörer själva.  KTF, Kemisk Tekniska Leverantörsförbundet, tycker inte heller att det finns några risker med hårfärgningsmedlen.

Men forskning visar att frisörer får oftare cancer i urinblåsan än vanligt folk, att frisörers barn har lägre födslovikt än vanligt och att deras barn har 30% ökad risk för missbildningar än vanligt.

Ett annat giftigt ämne i hårfärgningsmedel är Para-Phenylenediamine, PPD, som förbjöds i Sverige redan på 40-talet men som åter är lagligt thanks to EU. Ämnet är enligt Kalla Fakta påvisat att “ge ärftlig genetisk skada, kan ge njur- och leverskador. Undvik all hudkontakt.”

Tyvärr finns ämnet i Tints of Nature som jag glatt har använt i flera år. Nu blir det Logonas örtfärger istället. Jag är så glad att jag ständigt lär mig nya saker. Är det något annat jag bör känna till?

English: Todays conventional hair dying products are full of the substance 2,5 TDA. The sister 2,4 TDA is a carcinogen and the Swedish chemist analyst Bo Jönsson recommends pregnant women to stay away from hair dying, since 2,5 TDA gets into your body. And PPD is also a highly allergenic in hair colours and found in Tints of Nature. I promise to never use it again. Thank’s for new info. Please gimme more!