Hälsa. Under min semester över julen läste jag vetenskapsjournalisten Ann Fernholms bok Ett Sötare Blod (Natur & Kultur). Där redovisar hon flera vetenskapliga studier när det gäller socker och kolhydraternas påverkan på oss. Stundtals är boken ganska svår att hänga med i, men sammanfattningsvis konstaterar Ann Fernholm bland annat:

• Vi har aldrig någonsin ätit så mycket socker som i dag. Och då räknar hon inte enbart in rent socker, utan även det socker som gömmer sig i sötsaker som läsk, godis, kakor, bullar, glass, efterrätter, mellis, yoghurt, såser, mat och söta drycker.

• Socker ger oss högt blodsocker som i sin tur kan leda till sockersjuka/diabetes typ-2.

• Socker ger oss högt blodtryck och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

• Socker inflammerar kroppen och täpper igen våra blodkärl. Detta gäller även hudcellerna – därför ger socker oss dålig hy.

• Socker gör oss dementa och åderförkalkade.

• Socker eldar på cancerceller.

• Socker gör oss feta.

• Naturligt fett gör oss inte feta, tvärtom. Det gör oss friska.

Ungefär så. Är du som jag, känslig för socker, är det väldigt nyttigt att läsa mer om sockrets skadeverkningar, det handlar inte enbart om att socker triggar hjärnans belöningssystem. Det handlar om att hålla sig frisk och inte dö i förtid.

Här bloggar Ann Fernholm och där kan du också beställa boken.

Och du missade väl inte det nya larmet som kom för ett par veckor sen om en studie i USA som visar hur tillsatt socker är kopplat till en kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Här kan du läsa den rapporten.

English: Swedish journalist Ann Fernholm’s book about how sugar makes us sick is really a good read. Specially if you are interested in improving your health – and if you want to stay healthy longer.