För ett par veckor sen drabbades jag av en riktigt jobbig reaktion i huden i ansiktet. Jag kände först med bara händerna att huden kändes väldigt grov. Sen upptäckte jag torrfläckar och en dag blev jag blossande röd över ena kinden och över näsan.

Detta kan hända av vissa solglasögon i plast, som jag kan reagera på, så jag blev inte så orolig först. Men sen förvärrades det, och det lugnade sig inte förrän jag använde denna salvan från Pure Papaya. 

Jag misstänker en kombination av allergisk reaktion på solglasögon alternativt läsglasögon i plast, med pollenchock och med någon eller några hudvårdsprodukter som var lite för aktiva. Dessutom hade jag slarvat med kosttillskotten som jag skrev om här.

När man får en liknande typ av reaktion i huden är det viktigt att man agerar snabbt, så att det inte förvärras och sen blir svårare att “bli av med.” Det första man bör göra är att ta bort alla hud- och skönhetsprodukter med doft, även naturliga, och ta bort alla aktiva produkter (tex serum för mogen hud, kraftiga oljor mm).

En annan viktig grej är att inte hålla på att tvätta och gno och slita på huden i onödan, vanligt vatten kan irritera en inflammerad hud pga pH-värdet.

Undvik schampo/balsam och duschkräm med mycket doft som kan rinna på huden när du duschar. Och tänk på att huden i hårbotten ju verkligen hänger ihop med huden i ansiktet, så det kan vara schampot eller balsamet som du egentligen reagerar på, och inte dina ansiktsprodukter.

Undvik alkohol, stress, socker och annat som kan öka på inflammationen inifrån. Jag hade ätit en del socker under dessa dagar, så det slutade jag direkt med.

 

Jag tog bort alla vanliga ansiktsprodukter och ersatte dem med Papaya Ointment från Pure Papaya som är en “snäll” salva baserad på sheasmör, jojobaolja, ringblomma som hjälper till att läka, och så det unika papaya-extraktet. Fet, vårdande och mild. Så när jag applicerar i ansiktet blir man ju fet och härlig, men salvan absorberas efter tag. Det tog ca 4-5 dagar innan min inflammation lade sig, och salvan tog utmärkt hand om huden. Jag är glad att jag hade denna hemma, och nu vet jag att den funkar om irritationen skulle komma tillbaka.

Jag har ju känslig hud, och jag misstänker att jag har ansträngt min hud med lite mycket olika produkter som jag testat. Nu blir det fokus på lugn och ro för huden.

 

Läs mer: 

Min nya känsliga hud