Den danska makeup artisten Kirsten Kjaer Weis skapade sitt eget ekologiska sminkmärke Kjaer Weis, 2010. Nu är hon aktuell med världens första ekologiska läppstift som är påfyllbara. 

 

Hela Kjaer Weis sortiment bygger på ett refillsystem, så alla produkter kan man köpa en refill till, istället för att behöva köpa en helt ny dosa.

Och det är bara bra, för dosorna – designade Marc Atlan som ligger bakom flaskor och förpackningar för tex Comme des Garcons, Helmut Lang och Prada, för att nämna några – är ganska tunga. Men väldigt lyxiga och härliga!

Vi passade på att ställa några frågor till grundaren av Kjaer Weis, den danska makeup artisten Kirsten Kjaer Weis:

 

Varför valde du att lansera läppstift? 

“Läppstift är själva sinnebilden av en skönhetsprodukt. Det är en klassisk och grundläggande del i en makeuplinje. Vi började inte med dem, men de var alltid högt på vår lista. Vi är mycket glada att ha dem som ett tillägg till våra Lip Tints eftersom de är mer solida och har mer pigment, medan de fortfarande är väldigt återfuktande för läpparna, säger Kirsten.

kjaer weis lappstift

Läppstiften från Kjaer Weis har inte landat i Sverige ännu. 

 

Berätta lite om ingredienserna!

“Läppstiften är ekologiskt certifierade med 95 % ekologiskt innehåll. Målet var att skapa ett läppstift som är mjukgörande på insidan, men sammetslen på utsidan. Enligt min mening bör ett läppstift inte vara blankt; det borde vara fullt av färg men ge en sammetslen finish. Jag har själv aldrig använt läppstift eftersom jag alltid tyckt att de har varit uttorkande för mina läppar. Jag ville hitta den perfekta kombinationen av en mjukgörande känsla och den perfekta satin-texturen.”

 

Även läppstiften är påfyllbara, berätta hur det fungerar! 

“Du drar i princip ut den inre patronen med en fast drag när du är klar med ditt läppstift. Du kan byta ut den mot samma nyans eller en ny nyans. På så sätt, som med resten av kollektionen, har du en silverdosa som håller för evigt  – som ett smycke.”

 

Nu i höst – hur skulle du använda läppstift i en makeup look? 

“Jag skulle främst fokusera på de röda nyanserna i kollektionen, som vårt nya läppstift Adore. Håll resten av ansiktet minimalt sminkad med lite ögonskugga och eyeliner för en diskret men ändå glamorös look. Att hålla ansiktet naket och fokusera på vackra djupröda läppar är en perfekt look för hösten.”

 

Har du fler nyheter på gång? 

“Lagom till jul kommer två nya nyanser av läppstiftet. Vi har också flera spännande produkter i pipelinen för 2017!

Kirsten Kjaer Weis

Danska makeup artisten Kirsten Kjaer Weis är baserad i New York sedan mer än 20 år. Här lägger hon en makeup på mig när jag besökte henne i hennes studio i downtown NYC i höstas. Bilderna därifrån är tagna av min vän fotografen Pontus Höök. 

När Kirsten Kjaer Weis flyttade till New York för över 20 år sen var det för att få arbeta kreativt med makeup och mode. Efter ett tag insåg hon att allt fler modeller fick hudproblem av olika produkter. Den ena tålde inte en viss produkt från ett visst märke, en annan tålde inte någon annan produkt från ett annat märke.

”Det jag tyckte var mest konstigt med allt det var att det ansågs helt normalt att så många fick utslag och blev irriterade i huden,” säger Kirsten.

Hon började fundera på att skapa egen makeup med minsta möjliga syntetiska tillsatser. Märket Kjaer Weis lanserades 2010 och sedan dess har Kirsten ständigt utvecklat fler produkter.

Kjaer Weis

Varför ekologiskt? Är inte konventionell makeup bättre?

”En ekologisk produkt är den renaste, mest orörda produkt som du kan hitta, medan konventionell makeup huvudsakligen består av syntetiska ingredienser. Jag brukar göra jämförelsen mellan att äta ett fräscht äpple direkt från trädet jämfört med att äta en fabriksbakad kaka. Det finns ingen näring i kakan medan äpplet är en ekologisk sötsak som samtidigt ger dig viktiga vitaminer och mineraler. Samma tänk är det i ekologisk makeup – den är förskönande, ren och ger samtidigt näring till din hud, precis som naturlig hudvård”, förklarar Kirsten.

Kirsten Kjaer Weis

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna när det gäller ekologisk makeup? 

”Att den har kort hållbarhet, ingen pigmentering, och att du måste gå till en hälsokostaffär för att köpa det. Vi känner att vi numera kan stryka alla de grejerna och hjälpa till att förändra synen på ekologisk makeup”.

 

Enligt Kirsten har miljömedvetenheten bland konsumenter i hennes hemstad i New York ökat en längre tid. Man började med maten och började välja bort färdigmat till förmån för ekologisk ”riktig” mat och nu har medvetenheten flyttat över även till det vi har i våra badrumsskåp.

”Makeup verkar vara den sista delen av den här miljörörelsen. Jag tror att konsumenterna i allmänhet har fått en större kunskap om att det är lika viktigt vad du stoppar i dig, som det du lägger på dig och din hud.”

Kjaer Weis Lip Tint

Sedan tidigare finns dessa fina Lip Tints i kollektionen, som är lite mer som läppglans.

English: The Danish born, New York-based makeup artist Kirsten Kjaer Weis, who launched her own organic make up brand Kjaer Weis in 2010, has just released these beautiful lip sticks! They come as refills, as does the whole collection of makeup.