Häromveckan var jag på pressfrukost på Paradiset med läkaren Helena Nyblom som skrivit flera böcker om kopplingen mellan vår mat och vår hälsa. Hennes nya bok “Läkarens guide till den nya supermaten” (Lava Förlag) går in på naturlig mat – inga trendiga dieter – som förbättrar vår hälsa, förhindrar att vi åldras i förtid och som också ger oss bättre hud (även om hudhälsa inte är fokus i just denna boken) och som inte alls handlar om att gå ned i vikt.

Helena arbetade under 10 år som akutläkare på Sahlgrenska i Göteborg och hon såg då att många sjukdomar ökade, tex diabetes som tidigare enbart drabbade äldre, men också ångest och andra psykiska sjukdomar. “Många patienter visste väldigt lite om vad bra mat är. I dag forskas det mer om vilken typ av mat som är bra för oss och vetenskapen visar att det är enkelt och okomplicerat att äta hälsosamt”, menar Helena.

helena_nyblom (1)

Helena bor i Oslo, men gästar Sverige ibland och föreläser just om kost som kan förbättra våra liv. Under frukosten – en härlig gröt med färska bär, en grön juice och en macka på bovete med avokado och grönsaker – gick Helena in bland annat in på de blå zonerna, alltså olika platser i världen där invånarna lever länge och håller sig friska.

Dessa blå zoner är: Okinawa (Japan), Sardinien (Italien), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grekland) och bland adventister i Loma Linda, Kalifornien. Gemensamt för dem är att de äter en växtbaserad bas, (adventisterna i Loma Linda är vegetarianer) och naturlig mat lagad från grunden. Förutom grönsaker äter de fet fisk, bär, naturliga fetter, frön och nötter och fullkornsprodukter. Den här kosten motverkar för tidigt åldrande, motverkar välfärdssjukdomar och motverkar depression.

supermat1

Den naturliga supermaten kallar Helena detta och den hindrar också de tysta inflammationerna i kroppen som åldrar oss i förtid. Hon förklarar:

“När jag läste medicin fick vi lära oss att sjukdomen kommer först och sen kommer inflammationen. Nu vet man att inflammationen kommer först, och sen kommer sjukdomen”.

Tysta inflammationer i kroppen tros orsaka bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och demens. Och inflammationen kan orsakas av dålig kost (tänk socker, rött kött, stekt mat, för mycket mejerier och gluten), men också av stress (och för mycket sol kan skapa inflammationer i huden.)

Helenas recept på bra och hälsosam mat att ge sig själv:

antioxidanter – hittas i färgglada grönsaker, bär och frukt – gör detta till 50 % av din dagliga kost så föryngrar du dig själv i ett nafs!

nyttiga fetter – gärna med fettsyran Omega 3 (linfröolja, chiafrön, rapsolja, olivolja) – utan fett kan kroppen inte ta upp alla vitaminer och antioxidanter mat.

smarta kolhydrater – tänk rotfrukter och glutenfria fullkornprodukter = hjälper till att skapa bra tarmbakterier som är superviktigt.

hälsosamma proteiner – ägg, fisk,bönor och baljväxter och kött  – ibland.

 

“Nya celler bildas i kroppen hela tiden. Så det finns alltid en ny chans att skapa hälsosamma vanor.” 

 

Får ni chansen att lyssna på Helena – hugg den – hon är väldigt inspirerande och det bästa av allt är att inget är krångligt. Det handlar bara om att äta bra naturlig mat med mycket grönsaker i regnbågens alla färger, bra fetter och smarta kolhydrater. Om man äter så och undviker socker, stress och sol får man dessutom en hälsosam hy på kuppen!

 

English: I listened to the doctor and author Helena Nyblom recently and she talked about the importance of natural super food – to stay healthy, live longer and as a bonus – get great skin!