Just nu är det högsäsong för akryl i våra butiker. Koftor, tröjor, vantar, halsdukar och mössor. Och just den här hösten är det väldigt inne med mönstrade ponchos. Merparten är gjorda i akryl, som är en plast som har sitt ursprung i olja. Ett ohållbart material med andra ord.

De skira blusarna fladdrar också i butikerna. Och majoriteten av dem är gjorda i polyester. Inte heller något bra miljöval, och ett material som jag trodde vi släppte någon gång på 70-talet, ärligt talat?!

Jag har skrivit om detta tidigare. Läs mer här. Till Metro säger en expert:

– Akryl och polyester är oljebaserade plaster. An­vänder man olja som råvara bidrar det till växthuseffekten, säger Mikael Hed­enqvist professor i polymera material på KTH.

I vintras letade jag genom hela H&M, Lindex, Kappahl och Stadium i jakt på en mössa till min dotter. Men jag hittade ENBART mössor i akryl. Jag blev så j*vla förbannad. Vad är det för syntetiskt samhälle vi lever i? Hur svårt ska det vara att göra en mössa i ull?

Titta in på herravdelningen, där ser ni att de stickade plaggen ofta innehåller åtminstone 50 % ull. Skinnjacka i fuskskinn på herravdelningen? Skulle inte tro det. Killar är tydligen värda bättre grejer. Det är ojämlikt i klädaffären. På många sätt.

English: When winter comes and we start to dress in knits I always get angry because the majority of the clothes are made in acrylic – a material made from plastic, and not very friendly to the environment. Give me a frigging benie made of wool!