Ekologiskt solskydd. Jag har de sista 10 åren valt att skippa syntetiska kemiska solfilter och använder istället mer klimatsmarta och miljövänliga solskydd med mineralfilter. Precis som ö-gruppen Palau förespråkar, och som redan förra året fattade beslut om att förbjuda vissa kemiska solskydd för att skydda sina känsliga korallrev. 

 

Enligt Palau, som är beroende av dykande turister, är det just deras solkrämer som riskerar att förstöra den marina miljön i området. De kemiska solskydden som turisterna smörjer in sig med hamnar i vattnet och förstör reven. Redan till årsskiftet träder förbudet i kraft och det rör sig om solkräm som innehåller någon av följande 10 syntetiska kemikalier:

oxybenzone (benzophenone-3)

octinoxate (octyl methoxycinnamate)

octocrylene

4-methyl-benzylidene camphor

triclosan

methyl paraben

ethyl paraben

butyl paraben

benzyl paraben

phenoxyethanol

 

Kemiska solskydd kan dessutom innehålla hormonstörande syntetiska kemikalier. Dessa lagras i kroppen och stannar kvar i flera dagar. Man brukar inte rekommendera kemiska solskydd till barn eftersom de inte klarar att bryta ned kemikalierna lika bra som vuxna. Läs mer här. 

Jag ser att allt fler “vanliga” tillverkare av solskydd skippar de allra farligaste hormonstörande ämnena som Ethylhexyl methoxycinnamate – hormonstörande, giftigt för alger och vattenlevande djur samt 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) – hormonstörande, resistent och bioackumulerande.

Det finns dock många misstänkt hormonstörande och miljöfarliga ämnen kvar i många solskydd, och dessa ämnen är godkända av EU.

Partikelfilter (naturliga mineraler) är precis lika bra på att skydda huden mot solens farliga strålning, och lägger sig på hudytan och reflekterar bort strålningen, istället för att den absorberas i huden och där oskadliggörs. (Creepy)

Jag väljer alltså solskyddskrämer som är baserade på naturliga mineraler som titandioxid och zinkoxid. Dessa kallas också för fysikaliska solskydd, eller solskydd med partikelfilter. Du har säkert också sett att allt fler solskydd märks ut som “Coral & Reef Safe” och det är ju bra, att man väljer bort ämnen som kan skada miljön.

Och du som testade ekologiska solskydd för några år sen och blev vit – du kan vara lugn. Det har produktutvecklats de sista åren. Numera slipper man vita hinnor och glansig tilltäppt hud.

 

Läs mer här: 

Mina 21 bästa ekologiska och klimatsmarta solskydd

5 vanliga frågor om naturligt solskydd

Kemiska solskydd förstör vår miljö