För ungefär 5-6 år sen slutade jag äta gluten. Jag konstaterar att det beslutet har resulterat i:

• Ingen mer SMÄRTA i magen.

• Friskare hud, med mindre porer, jämnare hudton.

• Inga påsar under ögonen.

• Lugnare mage som inte låter eller “gasar” 😉 Alltså, magen är helt tyst.

• Inga mer hårda knottror på överarmarna.

• Bättre känsla efter måltiderna – jag sjunker inte längre ihop och bara vill sova efter maten.

• Betydligt färre milier i huden (vita små talgkulor som främst dyker upp på kinderna och runt ögonen)

 

Jag har länge haft problem med min mage, (ulcerös kolit, magsår, bråck på magmunnen…) men jag har ingen konstaterad celiaki (sånt går man ned i magsäcken och kollar, sjukt obehagligt) och jag har heller ingen konstaterad allergi.

Däremot är jag uppenbarligen känslig eftersom min mage reagerar direkt på gluten numera med totalt uppror i typ 2 dagar. Först blåses magen upp och jag ser höggravid ut och smärtan är VIDRIG. Sen blir det till att springa på toa i ungefär två dagar efteråt.

Dessutom kliar det väldigt mycket i mina ögon, och jag blir så himla, himla trött, som om jag skulle somna stående. Huden reagerar direkt med röda små prickar, ojämn och rödaktig ton och all lyster är borta.

Jag reagerar alltså väldigt negativt på gluten, även om jag inte har någon konstaterad allergi mot det. Så med andra ord håller jag mig långt borta.

Det var inte alls svårt att sluta med gluten, inte ens för en pastaälskare som jag. Det finns nämligen idag så himla många roliga alternativ. Jag missar ibland och får i mig gluten av misstag, ofta i saker som inte är så uppenbara, som soja, tex. Eller tuggummi eller annat godis (lakrits tex.)

Jag får ofta förklara varför jag skippar gluten, en del tror ju att man gör det för att det råkar vara “hälsotrendigt” just nu. Så då får jag helt enkelt förklara att min mage inte pallar gluten. Och nu vet ni också. :)

 

Läs mer: 

• 5 steg till strålande hud 

• Så funkade min sockerdetox! 

 

English: I don’t eat gluten. My stomach just can’t handle it.