För tio år sen började jag vända på burkarna hemma i badrumsskåpet, läsa på om olika ingredienser och vad som händer i miljön när vissa ämnen hamnar där, vad dessa ämnen kan ha för hälsorisker, och jag kom fram till att jag inte ville fortsätta att använda syntetiska produkter på min hud. Det fanns för många tveksamheter, för många frågetecken.

När jag började använda grön hudvård reagerade min hud positivt för första gången på flera år. Det var en fantastisk känsla när huden äntligen blev mjuk, elastisk, fick fin ton och lyster. Jag fick höra från folk: “Wow, vilken lyster – vad gör du med din hud?”. Och den känslan fick mig att vilja fortsätta med grönt alla dagar i veckan. Att byta tillbaka till syntetisk hudvård skulle ju bara riskera att försämra min hud.

Under åren har jag skrivit om olika ingredienser, tveksamma ämnen, skrivit en bok om hur man gör en grön detox – Naturligt Snygg, som du hittar här – och inget jag har läst under åren har fått mig att ångra mitt beslut då för tio år sen.

Syntetisk hudvård (hudvård som innehåller syntetiska fyllnadsmedel, syntetiska kemikalier från petroleum) utgör majoriteten av marknaden i dag. Enbart ca 5 % av det som säljs i Sverige är naturligt/ekologiskt. Men den gröna delen ökar! Och jag vill inte ha syntetisk hudvård eftersom jag anser att den inte är tillräckligt bra för min hud. Det duger inte, helt enkelt.

Precis som jag undviker syntetiska tyger i mina kläder – tex akryl och polyester som också kommer från syntetiska fibrer som görs av petroleum – eftersom dessa inte är hållbara, inte klimatsmarta, ofta i dålig kvalitet och känns obehagliga på kroppen. Det duger inte, helt enkelt.

Jag är jätteglad att folk “flygbantar” och tar tåget, väljer mer vegetarisk mat och drar ned på sin plastkonsumtion. Jag hoppas att fler människor också ska bli inspirerade att välja mer hållbara alternativ i sina badrum. Det är kanske inte det man tänker på i första hand, om man vill dra sitt strå till klimatstacken, men jag vet ju att när man väl får smak på fina naturliga och ekologiska produkter som ger fina resultat i huden – ja, då brukar de flesta vilja fortsätta med grönt. 🙂

Och det är på rätt väg, mikroplasterna är ju numera bannlysta (de som förr gömde sig i främst peelingar och tandkrämer). Men det är fortfarande mycket petrokemisk skit i hudlotioner, tandkrämer, ansiktskrämer och duschtvålar och som åker ut i våra vattendrag (alla ämnen fastar inte i våra vattenreningsverk). Och tänk på alla kemiska hårfärger och rester från kemiska stylingprodukter från alla tusentals frisersalonger i landet som åker ut via deras handfat.

Men hey. Man kan inte göra allt på en gång. Det orkar ingen. Jag vill bara påminna om att ekologisk och naturlig hudvård inte bara är “hippiesalvor” eller “olivolja och lite lavendel”. Det duger nämligen inte heller, if you ask me!

 

Läs mer här om hur du kommer igång med naturlig hudvård: 

Är du redo för en grön detox i badrummet?

 

English: I swapped petrochemical skincare for green beauty 10 years ago. And my skin turned from dry, grey and “dead” to elastic, moist and glowing! Giving my skin optimized natural nutrition also helps the environment.