Naturliga och ekologiska tandkrämer. Jag använder helst inte konventionella tandkrämer eftersom jag oftast börjar blöda i tandköttet av dem och tycker också att de ofta innehåller en massa starka ämnen som jag varken vill ha i munnen – slemhinnan i munnen är känslig – och sen vill jag ju inte spotta ut det i handfatet.

Men det finns ekologiska och naturliga varianter – en del utan fluor och en del med. När det gäller fluor väljer jag personligen bort det och har gjort så de senaste 6-7 åren och jag får alltid beröm av min tandläkare. Tänderna mår alltså bra och jag klarar mig utan fluor. 🙂 Men man gör precis som man vill!

 

Här har jag testat tre tandkrämer:

 

Dr Hauschka, Sensitive Saltwater Toothpaste, 75 ml, 59 kronor. Jag såg sååå mycket fram emot att testa denna eftersom jag älskar Weledas salttandkräm men jag blev sååå besviken. Inte alls samma fräna saltsmak, utan mer konstig? Den innehåller bland annat olika eteriska oljor, salt, lera och sorbitol – det skulle kunna vara den mixen av smak som jag inte gillar. Annars är den väldigt bra att använda, löddrar inte, innehåller inte fluor och lämnar tänderna och tandköttet fräscha, och lena och rena. Jag föredrar Weledas variant, eftersom smaken är för crazy för mig. Betyg: 3. 

 

Vademecum Eco, Natural Whitening, 75 ml, 29 kronor. Den här hade jag också höga förväntningar på! Svenska Vademecum har gjort ekologiskt certifierade tandkrämer och denna som ska polera tänderna verkade ju nice! Innehåller flour och tyvärr också cocamidopropyl betain som används i tvålar och duschkrämer… det blir jätteäckligt i munnen, och det blir världens jobbigaste eftersmak som tyvärr ger mig halsbränna. Annars innehåller den också vitt te och mint. Ni som är vana vid konventionella tandkrämer tycker säkert att denna är precis som “vanligt” men jag klarar inte av denna, tyvärr. Betyg: 2. 

 

Kingfisher, Natural Toothpaste Mint, 100 ml, 49 kronor. Kingfisher har flera olika typer av tandkrämer, just denna är fri från fluor och har en tydlig och ganska vanlig smak av mint. Den innehåller inga konstigheter, inga tensider, är vegan och är riktigt trevlig. Ger inga konstiga eftersmaker eller halsbränna och känns fräsch i munnen och för tänderna. Löddrar lite, är inte jättelös i konsistensen – en riktigt bra tandkräm. Betyg: 4.  

naturlig tandkram

 

English: I’m a bit picky when it comes to natural toothpaste. I don’t like the ones that taste strange and the ones that gives me a heart burn. Among these ones, the one from American brand Kingfisher is the winner!