Ekologisk salva. Vad är sheasmör egentligen? En slags salva som görs av sheanötternas smör. Och sheanöten kan du läsa mer om här.

Hur använder man sheasmör? Jag brukar ha den till torra läppar, torra nagelband, torra fötter, torra armbågar, torra barnben och på eksem och torrfläckar. Passar utmärkt nu när det är lite kallare ute.

sheasmör

Från vänster:

1. Urtekram, Shea Butter Organic Lavender, 140 ml, 179 kronor. Stor redig burk med härligt doftande (älskar ju lavendel!) 100 % ekologiskt sheasmör som också innehåller 100 % ekologisk arganolja och ekologisk lavendelolja. Härlig konsistens, blir ju lite mjukare i konsistensen med oljan. Lätt att smörja sig med – mina smalben älskar den här! – och håller huden mjuk och blank. Den här har jag främst till kroppen och den passar perfekt till det! Betyg: 5. 

2. Organic Essence, Pue Shea, 47 gram, 79 kronor. Liten söt burk som passar perfekt i handväskan. 100 % ekologiskt sheasmör som är certifierat enligt USDA Organic. Ganska lätt att jobba med och doftar i princip inget men om jag blundar och verkligen försöker andas in känner jag en svag doft av rosor? När man har smörjt in den på huden blir doften lite mer nötig och “bränd”. Har testat den här på läpparna, men de blir tyvärr snabbt torra igen. Passar bättre till händerna. Betyg: 4.

3. Zoya Goes Pretty, Shea & Rose Butter, 100 gram, 199 kronor. Detta sheasmör är blandat med rosenolja och är lite “smutsigare” i färgen och doftar så klart lite ros. Men här finns också en nötig och bränd doft redan i burken. Ganska hårt, men smälter snart. Detta är inte min favoritdoft, men jag vet att märket har andra doftkombos som jag gillar bättre. (Min lilla burk på bilden är en tester på 40 gram.) Betyg: 3,5.

4. Lovea, Sheasmör, 150 ml, 69 kronor. 100 % naturligt smör, som är helt doftfritt, är lätt att använda, det är relativt mjukt utan att vara rinnigt, smälter lätt i handen och går in i huden snabbt. Jag testade det mest som nagelbandskräm och det funkade bra. Många multiprodukter funkar sämre på läpparna, men den här känns helt ok. Dock är den i längden för ”mesig” för mina läppar. Resestorleken är stor som en snusdosa ungefär och är perfekt att ha i handväskan eftersom locket går att skruva åt hårt. Betyg: 4. (Länken går till en större förpackning.)

sheasmör

Sheasmöret är också bra på solskador, det låser in fukt och skyddar mot vind och kyla och eftersom det inte innehåller något vatten – perfekt på små barnkinder som ska ut i vintern.

Läs mer:

• Skydda huden mot kylan – naturligt.

• Vad är sheasmör?

English: I love a good shea butter when it’s colder. Among these four I like the one from Danish brand Urtekram the best. Has a lovely scent of lavender and is smooth and soft. And organic.