Naturliga deodoranter. Jag har testat ett antal olika naturliga deodoranter med mycket blandat resultat. Tyvärr har jag tvingats slänga en del topar och lämnat in kavajer till kemtvätt för att rena dem från lukten av ful-deo…

En kompis till mig slutade med deo för några år sen och numera behöver hon aldrig använda någon. Grymt egentligen. Någon som har liknande erfarenheter? Och notera gärna att dessa är testade i vinterförhållanden, när åtminstone inte jag svettas så mycket, utan mest småfryser.

1. Naturally Fresh Tropical Breeze, 90 ml, 99 kronor. Denna har jag testat i en annan variant och då var jag inte överväldigad. Men det är jag lite grann nu. Funkar alldeles utmärkt en heldag på jobbet och faktiskt hela kvällen om man håller sig lugn. Efter 90 minuter ashtanga yoga klappar den igenom, men hey, don’t they all? Doftar fräscht men ändå diskret och doften klibbar liksom inte fast i kläderna. Innehåller naturligt baserad parfym, ingen phenoxyethanol, inga parabener, aluminium eller propylenglycol. Ibland känns den torr, men ibland känns det som att det tar tid för den att torka. Betyg: 4.

2. Rosenserien herrdeo, 100 ml, 164 kronor. Denna doftar väldigt fräscht, sportigt och lite “manligt” direkt ur förpackningen, och även inledningsvis i armhålan. Tyvärr håller den mig inte fräsch hela dagen på samma sätt som den gamla versionen av Rosenseriens damdeo gör. Och på gymmet är den chanslös. Detta är den gamla versionen, Rosenserien har gjort om sina deodoranter innehållsmässigt för att kunna Svanenmärka dem och bland annat tillåts då inte vissa av de eteriska oljorna som ger doften. Bra innehåll. Betyg: 2,8.

3. Suhada Nature Deospray Papaya / Grönt Te från Lidl, 100 ml, 25 kronor. Alltså. En spraydeo som kostar 25 kronor kan väl inte funka? Jo, det gör den faktiskt! Ett par sprut i armhålan och man är good to go en hel dag, om man håller sig lagom lugn. På gymmet har den lite svårt, dock. Doftar fräscht, torkar ganska snabbt och innehåller inga dumheter, BDIH- och NaTrue-märkt. Helt klart godkänd. Betyg: 3,5