Ekologisk makeup remover. Jag föredrar ju ansiktsrengöringar som tar bort allt på en gång, och gillar egentligen inte att man ska behöva ha en rengöring för ögon och en för resten. Men ibland när jag använder min lilla rengöringsborste eller en konjaksvamp är det smidigt att kunna ta bort ögonsminket först.

Här är tre som jag har testat:

 

Estelle & Thild, Biocleanse Eye Makeup Remover, 150 ml, 189 kronor. Detta är en sån där blandning av vätska och olja som jag tycker är ganska skön. Man skakar flaskan så att vätskorna blandar sig, och så duttar man ut lite på en rondell och sen är det bara att svepa av sig sminket. Den här innehåller inga dofter vilket är bra för dig som är känslig. Jag tycker den gör sitt jobb utan att det känns simmigt i ögonen – man ska ju försöka hålla dem stängda – och det går ganska lätt att ta av sminket, dock får man gnugga en del innan allt är borta. Betyg: 4. 

 

You & Oil, Eye Makeup Remover, 50 ml, ca 120 kronor. Detta är lite mer än bara en sminkborttagare, detta är noga utvalda vegetabiliska oljor som ska ta hand om huden runt ögat, men som också ska vårda dina fransar och ge näring. Den är enkel att använda, här blöter jag ned rondellen först och sen pumpar jag ut lite olja, och gnuggar bort sminket. Den är inte lika snabb på att ta bort smink, man får gnugga en del och här svider det ganska mycket på mig om det råkar komma något i ögat. Kanske inte av oljan i sig, kanske av en blandning av det man försöker få bort och oljan? Oljan är ganska seg i konsistensen och doftar tydligt av aprikoskärneolja. Betyg: 3,5.  

 

Alverde, 2-Phasen Make-Up Entferner, 100 ml, ca 25 kronor. Den här är köpt på tyska kedjan DM och deras eget varumärke Alverde gör otroligt prisvärd hudvård och makeup. Detta är en 2-fas rengöring som man skakar – oljorna måste blandas med vätskan – duttar på rondell och sveper av. Den är enkelt att använda, doftar milt av mandel och tar lätt bort sminket. Svider inte i ögonen och lämnar inga hinnor eller annat på ögat. Mest effektiv av dessa tre och också med bästa priset. (Den har också fått omdömet Sehr Gut (mycket bra) i tyska motsvarigheten till Råd & Rön, Öko-Test, fast Öko-Test skriver ju enbart om naturliga/ekologiska varor.) Betyg: 5. 

eye_makeup_remover

Läs mer: 

• Naturliga produkter som hjälper mot pigmentfläckar.

 

English: This is not at all a very important product for me, but sometimes makeup removers do come in handy. And this time I’ll opt for the German budget brand Alverde found at the chain DM (Drogerie Markt).