Naturlig tandkräm. Det är skönt att veta att det finns naturliga tandkrämer utan miljögifter! Här har jag testat 4:

 

Splat, Magnolia Whitening Toothpaste, 75 ml, 99 kronor. Älskar ju idén av att ha en söt tub med rosa magnoliablommor på badrummet! Den här tandkrämen är fri från miljöfarliga ämnen, 98 % naturlig och fluorfri. Och den är rosa! Krämig konsistens, löddrar lite i munnen och den smakar och doftar friskt av mint. Känns bra i munnen och på tänderna. Gillar! Betyg: 4,5. 

 

Splat, Biomed Propoline, 100 ml, 65 kronor. Den här gillar jag! Den är lätt gul i färgen och smakar klassiskt fräsch tandkräm utan att det blir för mycket eller starkt och känns jättebra i munnen. Inga konstiga eftersmaker, bara trevligt och tänderna känns rena och fräscha. Tandkrämen innehåller propolis och björkextrakt oljor från manuka, timjan och citrus som alla ska hjälpa till när man har känsligt tandkött. 98 % naturlig och fluorfri. Betyg: 5. 

 

My Magic Mud, Activated Charcoal Coconut Oil & Bentonite Clay Whitening Toothpaste, 113 gram, ca 90 kronor.  Den här rediga tuben innehåller en svart lite halvlös kräm som är krånglig – den skvätter ju ut svart i hela handfatet, så man får vara försiktig. Annars känns den bra i munnen, med frisk smak av pepparmynta och tänderna känns också rena och fräscha. Dock lämnas ju tänderna lite svarta, alltså, det blir rester av svart (det aktiva kolet) längs med tandköttet, och runt munnen (undvik vita handdukar) om man inte sköljer ordentligt. Har en lite skum eftersmak. Klart godkänd, trots svart stänk. Betyg: 3,5.  

 

Sante, Toothpaste Vitamin B12, 75 ml, 79 kronor. Den här tandkrämen är också rosa! Det var jag inte beredd på. Har en lite skarpare smak som tyvärr lämnar något av en trist eftersmak i munnen för mig, lite som att man har tuggat på en alvedon. När jag har använt den varje dag , två gånger om dagen i en hel vecka får jag halsbränna efter varje gång och magkatarrskänningar tyvärr… Innehåller fluor och är effektiv mot karies, tandlossning och plack. Den är också berikad med vitamin B12, vilket tas upp av munslemhinnan. Bra idé! Men tyvärr faller inte riktigt smaken mig i munnen, trots att den är frisk av pepparmynta. Betyg: 2,5.

naturlig_tandkram

English: I really like the cute pink toothpaste and the yellow ones from Russian brand Splat!