Naturliga ansiktsmasker. Pulvermasker är spännande tycker jag, en del innehåller olika typer av lera, andra malda örter och några aska. Här har min kompis Sofia hjälpt mig att testa masken från Stem, min kompis Andrea har testat masken från Akamuti och jag har testat masken från Cocovit.

pulvermasker

Stem, Perfect complexion masque, 50 ml, ca 280 kronor. Stem har gjort en lermask med kaolin som även innehåller 10% c-vitamin och kollodial (finfördelad) havregryn. Den kommer i pulverform i en brun plastburk. Man blandar 1 del pulver med 3 delar vatten, för den med torr eller känslig hy rekommenderas att man istället för vatten tar 3–5 droppar Rejuvinating face oil. Om man vill ha en fastare mask är det bara att minska på mängden vatten. Applicera genom små cirkelrörelser i 1–2 minuter, och låt sedan den nästan torka. Den tas enkelt bort med hjälp av vatten och en rondell eller mjuk handduk. Jag gillar verkligen resultatet av masken. Huden får fin lyster, den känns mjuk och följsam och jag upplever att porerna är mindre. Jag är dock personligen inte så förtjust i pysslet med att blanda själv. Men eftersom den är i pulverform så är ju hållbarheten längre, vilket är positivt. Och jag gillar att man kan alternera vad man blandar med efter säsong. Betyg: 4,5.

pulvermasker

Akamuti, Neem powder, 100 gram, 99 kronor. Neemträdets löv, grenar, bark och fröer används mycket inom ayurvedisk medicin, särskilt mot hudsjukdomar. Akamuti rekommenderar att man använder neempulvret för att rengöra en känslig hårbotten, men det går även att ha som ansiktsmask för fet hy. Man blandar 1-2 teskedar pulver med varmt vatten tills det blir en smet och applicerar det som mask eller som inpackning i skalpen. Jag har inte särskilt känslig hårbotten så jag vet inte hur den effekten är, men man får en härlig ren känsla som håller i sig i flera dagar och håret känns stärkt. Det är lite meckigt att kleta på smeten, men den torkar snabbt och det är inga problem att gå runt hemma med dem i nån halvtimme. Sedan sköljde man lätt ur det och tvättade håret som vanligt. Jag testade även som ansiktsmask, då torkar det och blir lite oskön att ha på efter kanske 15 minuter, jag fick dock en fin rengöring och huden kändes uppstramad utan att bli alltför torr. En trevlig och prisvärd produkt om man inte har något emot att pilla lite med utblandning och applicering. Betyg: 3,5.

cocovit_mask

cocovit_coalmask

Cocovit, Coconut Charcoal Face Mask, ca 50 gram, ca 380 kronor.  Den här masken köpte jag i New York och den finns inte i Sverige, vad jag kan hitta. Den består av aktiverat kol från kokosskal, gurkmeja, neem, bentonitlera och ginseng. Man blandar den med vatten, som ni ser på bilderna ovan, och jag brukar använda en pensel för att applicera, brukar bli enklast då. Den känns först svalkande och efter några minuter så torkar den in i huden och det stramar en del i huden, utan att det är obehagligt. Man låter den verka i 5-7 minuter – den känns otroligt aktiv när den torkar in! – och sen sköljs den av. Huden är varm och röd, men känns genast återfuktad, ren – orenheterna är betydligt reducerade – och porerna har minimerats och huden har fått riktigt fin lyster. Den här gillar jag, trots böket. Betyg: 4. 

cocovit_mask

Läs mer: 

• Den stora guiden till ekologiska och naturliga ansiktsmasker.

• Beauty-battle: ekologiska lermasker.

 

English: Facial masks! Is there anything trendier right now on the beauty market? Here are three powder-based.