Ekologisk lermask. Lermasker brukar användas på fet och oren hy, just på grund av lerans förmåga att dra orenheter ur huden. En del mineraler i leran fungerar typ som smutsmagneter helt enkelt. Här har jag testat Madara, min kompis Sofia har testat Cinq Mondes och min kollega Lovisa har testat Esse.

 

Cinq Mondes, Masque Kaolin et Herbes, 50 ml, ca 500 kronor. En vit lermask som innehåller ren kaolin-lera, grapefruktextrakt, henna och eteriska oljor av salvia och rosmarin, men som har en typ obefintlig doft. Kommer i en praktisk plasttub som gör det enkelt att dosera och själva masken är lätt att applicera på huden. Den torkar på 8–10 minuter och sköljs då enkelt av, antingen med hjälp av en bomullsrondell eller mjuk handduk. Efteråt tycker jag att huden har fått en lite ny lyster, den känns mjuk, väl rengjord och porerna är mindre. Den ger också ny cirkulation till huden, som känns uppfräschad, lite plumpad och frisk. Inte 100 % naturlig när man kollar in innehållslistan, dock. Betyg: 4.  

 

Esse, Clay Mask, 50 ml, 369 kronor. Den här lermasken kommer i en fin glasburk och har en mjuk och skön konsistens, doftar otroligt fräscht och har en kylande känsla på hyn medan den verkar! I vanliga fall brukar jag ha svårt för lermasker då de fort stelnar på huden vilket jag tycker är lite obehagligt. Men den här masken håller sig mjuk och krämig ända tills det är dags att skölja av den. Den lämnar hyn ren och fräsch, märker direkt förre orenheter, och tycker den har en viss sammandragande effekt på porerna. Den kylande känslan stannar i huden en stund efteråt – perfekt att göra på kvällen innan läggdags! Gillar den skarpt. Betyg: 4. 

lermasker

Madara, Detox Mud Mask, 60 ml, 259 kronor. Smidig tub som innehåller en mörk följsam kräm som doftar lite syrligt och “skumt”. Lite som sött godis – för att maskera lerdoften? Anyhow. Innehåller olika typer av lera men också alger. Lermasken är lätt att applicera på huden, man låter den verka ca 10 minuter och under den tiden hinner den torka in i huden. Enligt anvisningarna kan det börja sticka i huden, men jag känner inget obehag. Kan vara bra för dig med känslig hud att känna till. Efter man har sköljt av den – det går lätt! – så är huden uppfriskad, len och mjuk och porerna är synbart sammandragna. Tycker också att linjerna är något utsuddade. Ett par gånger har huden också blivit riktigt röd efteråt, så aktiv är den. Huden känns dock behaglig, och inte uttorkad som den kan göra av vissa lermasker. När jag känner på mina partier av pormaskar – hakan och lite runt näsan – så känns det dock som att orenheterna kunde fått sig en tydligare omgång. Grundar man med en peeling först och sen denna, tror jag att resultatet hade varit bättre. Men visst har huden fått sig en ordentlig boost! Certifierad enligt Ecocert. Betyg: 4. 

 

Läs mer: 

• Den stora guiden till ekologiska ansiktsmasker. 

 

English: Clay masks are brilliant for oily skins and among these three the one from South African brand Esse really stands out a makes a difference.