Ekologisk hårsprej. Jag använder ganska sällan hårspray för att fixera min frisyr, men ibland är det ju bra att ha om man vill hålla håret på plats eller få lite mer struktur i håret om det är glatt och flygigt.

 

John Masters Organics, Hair Spray, 236 ml, 299 kronor. Stor flaska i plast som har en bra sprayfunktion. Doftar härligt av apelsinblommor! Har en fin bred dusch i håret och är sen lätt att krama och forma håret. Håller håret bra på plats, har alltså ganska bra “hold” (hållbarhet). Blir heller inte dammigt eller smuligt när det torkar. Man kan också lätt borsta ur sprayen, om man tycker håret blir för stelt. Ger också en viss volym om man sprayar i botten och sen stylar. Ger också en del glans, hårets friss hålls i schack. Gjord på 97 % ekologiska ingredienser. Kan bli stopp i spruten i bland, men bara att skölja av. Betyg: 4.

 

Eco Cosmetics, Hair Spray, 150 ml, 99 kronor. Samma typ av pumpspray som samtliga i det här testet. Doftar väldigt mycket Eco Cosmetics, lite svårt att definiera den, inte riktigt i min smak – lite söt och på gränsen till kvalmig? – men den hänger inte kvar allt för länge i håret. Ger en bra dusch och bra stadga i håret och har också bra hållbarhet. Har läckt lite från spruten, men det är bara att skölja av. Certifierad enligt Ecocert. Prisvärd! Betyg: 3,5. 

 

Yarok, Feed Your Hold Hair Spray, 236 ml, 299 kronor. Samma typ av förpackning, men denna finns också i 2 mindre storlekar – jag har den minsta också som är perfekt för resor! Den här sprayen doftar otroligt gott av rosmarin och may chang. Ger bra stadga, det är också lätt att styla håret med hjälp av denna. Dammar heller inte och den är också lätt att borsta ur håret. Gillar också att den ger en stor fin dusch. Perfekt att bara “försegla” håret, men man kan också ge håret mer stadga genom att spraya närmare håret och spraya mycket. Ger förutom en del volym också lite glans i håret. Innehåller enbart naturliga och ekologiska ingredienser och är vegan. Betyg: 4.

organic-hairsprays

Rahua, Defining Hair Spray, 157 ml, 499 kronor. Snygg förpackning med bra spray som ger en bra dusch över håret. Doftar tyvärr mest bara starkt och typ alkohol, inga andra dofter, så typ doftfri. Denna spray har sämst hållbarhet av dessa fyra, och den är också märkt Medium Hold. Gissar att om man har stort och lockigt hår kanske den är bra att få lite styrsel, men i mitt hår gör den inte så mycket nytta, tyvärr. Även om man så klart kan spraya mycket, då händer det lite mer och håret får stadga och man kan också tämja en del friss i håret. Hjälper också till med lite volym. Dyrt! Betyg: 3,5. 

 

Ser ni den superfina toalettväskan? Den är gjord i linne och är som en påse, heter Saras Tak och kommer från svenska Iris Hantverk. Hur fin? Finns här.

 

Läs mer: 

• Recension av John Masters Organics klassiker Sea Mist Spray (Betyg 4,5.)

• Recension av Less Is More, Thyme Hair Spray (Betyg 4.) 

English: These four natural hair sprays do give hold, but maybe not super strong, any of them. But JMO and Yarok will stay put in my bathroom.