Ekologisk ansiktsmask. Behöver man det? Nej, inte alls. Är det ett bra sätt att boosta huden? Ja, verkligen. Särskilt en lång varm sommar. Kan man se piggare ut? Absolut. Blir huden bättre? Ja, det kan den bli om man använder en vårdande ansiktsmask regelbundet.

 

Jag har testat masken från Nvey Eco, och min kompis Andrea (tålig, normal och mogen hud) har testat maskerna från Iroisie, Dr Hauschka och Ren.

 

Dr Hauschka, Revitalising Mask, 30 ml, 349 kronor. Denna mask är speciellt lämplig för att jämna ut hudtonen på oren, grovporig och solstressad hud. Min hud är inte varken grovporig eller särskilt oren, men jag har pigmentering och jag tyckte att masken dämpade den. Masken är ganska tjock och lite fet men ändå lätt att smeta på, den doftar gott av örter, en rätt typisk Dr Hauschka-lukt. Jag applicerade generöst enligt beskrivning men masken sjunker efter ett kort tag in i huden och känns inte så där kall och klibbig som vissa masker gör, inte heller stelnade den. Första gången lät jag den sitta i 20 minuter och fick ett helt ok resultat, fastare och märkbart fuktberikad hud. Efter det testade jag att sova med masken, det funkade utmärkt eftersom masken inte känns klibbig på ytan. På morgonen var huden mjuk och som sagt hade pigmenteringen dämpat sig. Dock tyckte jag att den en del små små orenheter poppade upp så det får man kanske vara beredd på eller så bara använda den enligt instruktionen. Betyg: 4,5.

 

Nvey Eco mask

Nvey Eco, Intensif, Revitalising Soufflé Mask, 50 ml, 359 kronor. Nvey Eco gör hudvård för olika hudtyper och serien Intensif är till för mogen hud. Smidig pumpflaska som doserar ut en orangeröd ganska tunn kräm. Den doftar tydligt av jord och lera. Som den också innehåller, nämligen den röda kaolinleran. Leran har en djuprengörande verkan, men den sätter också fart på blodcirkulationen. Jag applicerar ganska generöst över ansiktet och låter verkar i ca 10 minuter innan jag sköljer av. Den verkar utjämnande på hudtonen och porerna förminskas. Den drar inte heller ut fukten ur huden som en del lermasker kan göra, utan håller den återfuktad och mjuk. Och under tiden som den verkar stramar den inte heller, tack vare att den innehåller vårdande oljor. Mycket trevlig. Certifierad enligt NaTrue. Betyg: 4. 

 

Iroisie, Instant Beauty Fresh Mask, 40 ml, ca 350 kronor. En lätt gelemask som är lite grön direkt ut tuben men blir genomskinlig på huden. Doftar sött och lite grann som smågodis. Masken torkar ganska snabbt och blir som en stram hinna på huden som man sedan tvättar bort efter 10 minuter. Huden blir märkbart uppiggad och fylligare så den passar bra att använda på morgonen eller innan en utekväll. Dock tycker jag väl inte att den känns så behandlande i det långa loppet men som en quick fix så är den väldigt trevlig och smidig att använda. Betyg: 4.

Organic facial masks

Ren, Wake Wonderful Night Time Facial, 40 ml, 549 kronor. En behandlande kräm/mask som man applicerar på kvällen som sedan verkar under natten. Ungefär som ett kraftfullare serum som man använder 2-3 ggr i veckan. Enligt beskrivningen ska den smörjas på efter ett eventuellt serum och före nattkrämen. Jag smorde in den direkt efter rengöringen, det kittlar lite i huden men den går in snabbt och efter nån minut funkade det fint att applicera nattkräm. Min hud är inte särskilt känslig så för mig gick det bra att köra två kvällar på raken. På morgonen var huden mjukare och klarare och hade liksom fyllts ut, trötthetsrynkorna var helt klart mindre. Krämen doftar lite surt och fruktigt, men inte särskilt starkt. Produkten kommer i en mjuk tub men en praktiskt pump som det var enkelt att dosera med. En rätt praktiskt och trevlig produkt, det känns faktiskt som en mini-facial med minimal insats. Men den är rätt dyr så det är kanske något man unnar sig när man vill lyxa till det lite grann. Betyg: 4,5.

 

English: Me and my friend Andrea has tried som natural and organic facial masks to boost our skin. And these four perform really well! The best one? Maybe the one from British brand Ren.