Sen jag började använda kroppsolja för sisådär 10 år sen har jag lite svårt att vara utan, och föredrar alltid olja framför hudlotion numera. Bäst är att applicera innan huden har hunnit torka helt efter dusch eller bad. Här är tre bra kroppsoljor som jag har testat:

 

Neal’s Yard Remedies, Aromatic Massage Oil, 100 ml, 198 kronor. Den här fina glasflaskan innehåller en härlig, nästan genomskinlig olja som doftar tydligt och ganska mycket av lavendel, geranium och mejram – örtig och frisk. Doften dunstar efter ett tag, så den är inte för mycket. Oljan består av solrosolja, mandelolja och vetegroddsolja och den återfuktar huden, håller den mjuk och smidig och tar lite längre tid på sig att absorberas. Huden blir sen härligt småklibbig som jag gillar, och efter ett tag absorberas oljan fint in i huden. Den behåller en mjuk känsla på kroppen hela dagen och den har utan problem klarat att hålla mina smalben helt utan torrt fnas under vintern. Den här gillar skarpt, men flaskan har inget stopp, vilket gör det lite svårt att hälla ut oljan i handen utan att överdosera och söla. Betyg: 4,5.

 

Nuxe, Huile Prodigieuse Riche, 100 ml, 449 kronor. Detta är en ny version av klassiska torroljan från Nuxe men som innehåller 30 % mer makadamianötsolja än originalet. Innehåller även mandelolja, gurkörtsolja, arganolja, hasselnötsolja och camelliaolja och är 98 % naturlig. Tyvärr är doften inte naturlig och först tyckte jag att det kändes som “old-lady-scent”, alltså ganska damig och dammig. Men på kroppen utvecklas doften riktigt fint; apelsinblomma, magnolia och vanilj, beskriver de den själva. Doften hänger kvar länge på kroppen, vilket uppskattas. Oljan är torr, och den sprayas ut i handen (inte så praktiskt) och kan användas både i ansiktet och på håret, men jag har enbart testat den på kroppen. (Skulle aldrig palla att ha en så parfymerad olja i ansiktet.) Trevlig, återfuktar fint inledningsvis, men känns för torr för mig, jag vill ha lite mer kladd på kroppen. Och den håller ju huden mjuk först, men nu under vintern tycker jag inte att den har räckt till. Betyg: 3,5. 

 

Madara, Firming Antioxidant Body Oil, 200 ml, 279 kronor. Den här kroppsoljan bor i en plastflaska med skruvkork (inte min favvo) och den har en väldigt fin doft av citronmeliss och timjan som är så härlig när man masserar in den i huden. Doften dunstar dock väldigt snabbt, så denna passar därför bra för dig som är känslig, och för dig som är gravid. Oljan är baserad på solrosolja och innehåller flera extrakt från tex hästkastanj och åkerfräken som stöttar huden. Den är i princip genomskinlig, ganska snabb och absorberas också snabbt i huden, känns inte alls klibbig eller kladdig. Återfuktar huden, och känns direkt mjukgörande, en känsla som består länge. Personligen gillar jag när doften hänger kvar på kroppen lite längre och jag gillar också när huden blir lite mer “göttig” av oljan. Men har du aldrig testat kroppsolja tidigare är detta ett utmärkt val att börja med! Betyg: 4. 

kroppsolja2

Läs mer: 

• Mina bästa kroppsoljor – 26 stycken på topplistan!

 

English: Here are three natural body oils based on botanical ingredients and the best? The nicely scented one from British brand Neal’s Yard Remedies.