Eko deo – bäst i test. Nu har jag testat några nya naturliga och ekologiska deos, en klassisk roll-on och två krämdeos:

 

Lavera, Invisible 24h Deodorant, 99 kronor. Tyska Lavera gör riktigt bra bashudvård för hela familjen och jag är lite förvånad över att jag aldrig tidigare har testat någon av deras deodoranter. Denna lovar att hålla dina svarta kläder just svarta och inte lämna några fläckar, vilket säkert kan vara bra för den som stör sig på det. (Jag stör mig inte på ev vita fläckar, de är ju på insidan av kläderna?) Hur som helst, jag uppskattar alltid en bra stor roller-ball som gör att applicerandet går snabbt och smidigt. Särskilt på sommaren när många krämbaserade deos smälter lite för mycket. Smidig att applicera, blir inte alltför blöt i armhålan. Har en riktigt fräsch, nästan lite sportig och unisex och riktigt trevlig doft och den doften håller i sig. Men. Så klappar den tyvärr ihop under en joggingtur. På vintern när man ändå inte svettas utan bara vill ha något för att känna sig fräsch duger den alldeles utmärkt, men med lite påfrestning blir den inte tillräcklig. Certifierad av NaTrue. Betyg: 3/5. 

 

Acorelle, Deodorant Balm, Juniper & Mint, 149 kronor. Eftersom Schmidt’s deodoranter är lite svårare att hitta numera, så var jag ganska orolig att jag aldrig mer skulle hitta en krämdeo i deras kaliber. Jag testade ju nyligen en roll-on från Acorelle som jag tyckte var helt ok, så förhoppningarna var ändå realistiska på denna krämbaserade deo-balm. Och jag blev riktigt glad när de införlivades! Bara att skruva upp krämen – som först var ganska hård, men den mjuknar när man börjar använda den – och sen “dra” den i armhålan. Doftar friskt av mint och enbär och känns hyfsat torr och inte för oljig. Men det bästa av allt är ju att den håller mig fräsch hela dagen och den klarar ett yogapass /springtur. Riktigt bra! Ska jag klaga på något är det förpackningen, den har ett litet mellanlock som är svårt att sätta tillbaka, så det är lite pyssligt. Men jag kommer absolut att testa fler krämdeos från Acorelle! Betyg: 4,5/5. 

 

Nurme, Deo, Mandarin Orange, 126 kronor.  Detta är en ny trevlig bekantskap från Estland och ett bra exempel på zero waste; förpackningen och produkten bryts helt ned till slut – smart! Krämbaserad deo som är lösare än Acroelles variant, så lite mer söl vid appliceringen men riktigt trevlig doft. Söta mandariner och solmogna apelsiner – sommarvibbar! Den här deon är lite klibbigare i känslan, men hålls ändå hyfsat torr i armhålan (skulle vara spännande att testa under svettig sommar) och håller mig fräsch. Klarar även denna av ett träningspass utan att klappa ihop, utan klarar att hålla undan sunkig svettdoft. Enkel att använda, en del zero waste produkter fastnar och krånglar i sina pappförpackningar, men inte denna! Riktigt bra! Betyg: 4/5. 

 

Läs mer här om mina allra bästa ekologiska deos: 

Mina 19 bästa naturliga och ekologiska deodoranter!