Ekologiskt rosenvatten. Jag har länge haft ett problematiskt förhållande till ansiktsvatten. Skönt att spraya i ansiktet, men också något som ibland har gjort mig oren i huden. Men med rosenvatten händer det aldrig! Här är tre som är i princip identiska, inte så konstigt eftersom de alla tre innehåller samma sak. Det som skiljer är ursprungsort på rosorna, sättet man destillerar, gissar jag, samt förpackningen. Det är lite som att jämföra tre olika ekologiska kallpressade olivoljor.

Rosenvatten kan användas för att fräscha upp huden efter tvätt, under dagen framför datorn, att blanda i din dagkräm, att blanda i dina lerbaserade ansiktsmasker eller att spreja för att fräscha upp hårbotten eller kroppen.  Och ja, man kan göra eget rosenvatten, googla så hittar ni olika recept.

 

1. Pukka, Organic Rosewater, 100 ml, 125 kronor. Fin flaska i frostat glas och med bra sprayfunktion. Om man sträcker ut armen och lutar sig bakåt landar en väldigt fin och härlig dusch i ansiktet. Doftar som rosenvatten gör, rosor och lite blött. Ger huden en härlig uppfräschning, fukt och man piggnar till. Innehåller enbart destillerat vatten från ekologiskt odlade rosor (rosa damascena). Ganska underbar. Betyg: 5.

 

2. Loelle, Eco Rosenvatten, 100 ml, 119 kronor. Fin flaska i mörkt glas men med lite hårdare pump, så här får man inte spreja för nära ansiktet. Men med tillräckligt avstånd får man även här en underbart doftande dusch. Doften växer i takt med att vattnet lägger sig och det är bara fräscht, inte unket som det ibland kan dofta av rosor. Rosorna kommer från ett eko-certifierat kooperativ i Marocko. Innehåller enbart destillerat vatten från ekologiskt odlade rosor. Betyg: 5.

 

3. The Organic Pharmacy, Rose Facial Spritz, 100 ml, 315 kronor. Fin glasflaska som känns lite lyxig. Fint sprejmunstycke som ger en fin jämn dusch i ansiktet. Den bästa av dessa tre på att just snabbt ge en härlig dusch. Destillatet är gjort på persiska rosor och jag gissar att de är ekologiska, med tanke på att detta vatten är mer än dubbelt så dyrt som de andra två. Det är också lika härligt. Betyg: 5.

 

English: Organic rosewaters is my latest obsession! So light, so delicate and so refreshing for the skin!  Locks in moisture and is also useful to blend clay-based facial masks. And I love the fact that they only consist of distilled water from roses – nothing else!